Νεογράφημα, τεύχος 14
Ιούν 29 2018
Διαβάστε το Νεογράφημα, τεύχος 14, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο

Νεογράφημα, τεύχος δέκατο τέταρτο: τέταρτο τεύχος, για τη φετινή χρονιά, του τέταρτου χρόνου της ζωής του. Καθώς όλα γυροφέρνουν στην τετράδα, στο μυαλό μας δεν αργεί να έρθει και η πυθαγόρεια «τετρακτύς»· αυτή η «παγὰν ἀενάου φύσεως», αυτή που είναι η πηγή της αέναης φύσης (Χρυσά Έπη, στ. 47-48). Όμως είμαστε μικροί ακόμα για να υποστηρίξουμε, όπως οι Πυθαγόρειοι, πως φτάσαμε στην απόκτηση της σοφίας! Σε μας είναι αρκετός ένας απολογισμός, για να γεννηθεί μέσα από αυτόν ο σχεδιασμός. Γιατί είναι οι μνήμες που γεννοβολούν τα όνειρα και την προοπτική μας. Σε αυτά τα πεπραγμένα, αυτά που κτίσαμε και έπλασαν ό,τι είμαστε μέχρι τώρα, σε αυτά θα στηριχθεί και ο μελλοντικός μας εαυτός.

Γι’ αυτό και αφιερώνουμε σε αυτό το τεύχος τόσο χώρο στην εμπειρία μας από το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο. Ήταν ένα γεγονός που μας έκανε πιο ώριμους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους, πιο ευαίσθητους και ενεργούς συνανθρώπους. Εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την κοινωνία και τον Άνθρωπο, σφυρηλάτησε την τόλμη του δημόσιου λόγου μας, όξυνε την κριτική προσέγγισή μας μέσα από τις αυθόρμητες ερωτήσεις μας, καλλιέργησε τον διάλογο με την καθοδήγηση των έμπειρων προέδρων. Και κάτι ακόμη, εμφανές στο παρόν τεύχος: γέννησε σχέσεις, σκέψεις και κείμενα με προοπτική. Απέκτησε, δηλαδή, μια ουσιαστική συνέχεια στο μυαλό, στην καρδιά  και τη ζωή όλων των μαθητών-συνέδρων.

Με την παρουσίαση των περιλήψεων, επιλεγμένων εντυπώσεων από τους μαθητές και χαρακτηριστικών φωτογραφιών, ξαναζωντανεύουμε στιγμές από την παρουσία μας σε αυτές τις δύο, τόσο ξεχωριστές, συνεδριακές μέρες (19 και 20 Απριλίου 2018). Η έναρξη της σύνδεσής μας με το Ελληνικό Σχολείο Ίμβρου σε εκείνες τις μέρες μπορεί να ανιχνευθεί. Μια σύνδεση που ελπίζουμε να αποδώσει πλούσιους καρπούς στο μέλλον. Το κείμενο «Ουτοπία» αλλά και οι παρουσιάσεις για βιβλία «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και «Οι Ξυπόλητοι Ήρωες», επίσης συνδέονται άμεσα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή αλλά και τις επώδυνες παραβιάσεις τους.

Όμως, το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών. Το τεύχος μας είναι έτοιμο να σας κρατήσει συντροφιά τους θερινούς μήνες της ανάπαυλας και της αμεριμνησίας με κείμενα γόνιμης ψυχαγωγίας (όπως το «Σενάριο Καραγκιόζη») αλλά και πιο απαιτητικού προβληματισμού (όπως η συνέντευξη «Άνθρωποι, όπως όλοι μας, οι ψυχικά ασθενείς» με τον… «παλαιό τῶν ἡμερῶν», Σωκράτη Καραουλάνη, ή οι «Εφηβικές Ευαισθησίες»).

Και βέβαια, ανυπομονούμε να συναντηθούμε και πάλι στις φιλόξενες στήλες μας το προσεχές φθινόπωρο με το δέκατο πέμπτο τεύχος. Σας ευχόμαστε ένα γλυκό καλοκαίρι!