νεο-γράφημα | τεύχος 11: όταν γράφουν τα νιάτα, το διάβασμα γίνεται απόλαυση!
Νοέ 9 2017

Ο σπόρος της γνώσης και οι πρώτοι καρποί

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της σποράς –παλιότερα τον λέγαν και Σποριά. Είναι ο μήνας εκείνος που ο καλλιεργητής επενδύει στο μέλλον. Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ήδη από τον φετινό Οκτώβρη αρχίζουμε να δρέπουμε τους καρπούς της γνώσης και της καλλιέργειας των μαθητών και των μαθητριών μας –πρώιμους, έστω, αλλά πολλά υποσχόμενους. Οι μαθητές στο σχολείο μας δε λειτουργούν ως παθητικοί υποδοχείς πληροφοριών, αλλά περισσότερο ως αστείρευτες πηγές εκπλήξεων και πολλαπλασιαστές των γνώσεων που αποκομίζουν στο σχολείο. Το ενδέκατο φύλλο της εφημερίδας μας, πρώτο της τέταρτης χρονιάς του Νεογραφήματος, είναι γεμάτο με δημιουργίες των μαθητών μας που έχουν άμεση ή έμμεση αφετηρία τη σχολική πραγματικότητα.

Στο σχολείο οι μαθητές μας καλούνται να αναπτύξουν τα ταλέντα, να οξύνουν τις ευαισθησίες τους, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Κείμενα δημιουργικής γραφής, αλλά και πρωτόλεια λογοτεχνήματα, γεννιούνται από μια συστηματική προσπάθεια ή και από ένα σκίρτημα της φαντασίας σε ώρα μαθήματος. Τα Αρσάκεια Σχολεία με τους Αγώνες Λόγου και Τέχνης (Α.ΛΟ.ΤΕ.) θα δώσουν το βήμα έκφρασης αυτών των πρώτων καλλιτεχνικών εξάρσεων. Στο Νεογράφημα φιλοξενούνται κείμενα που παρουσιάζουν επιστημονικά ζητήματα, που θίγουν οικολογικά προβλήματα του άμεσου περιβάλλοντός μας. Τα εξαιρετικά αγγλικά κείμενα που θέτουν τις προϋποθέσεις διασχολικών συνεργασιών, παραπέμπουν στα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (M.U.N.), χώρους εμβάθυνσης της γλωσσομάθειας και επέκτασης της συνεργατικής κουλτούρας. Οι λόγοι των υποψηφίων για το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο ηχούν ως εναρκτήριο έναυσμα προετοιμασίας για τη Συνάντηση Δημιουργικού Προφορικού Λόγου και τους Ρητορικούς αγώνες του προσεχούς Μαρτίου. Και, φυσικά, τα κείμενα για όλα αυτά τα παιδιά που δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα στην παιδεία αλλά και στη ζωή ακόμη, προσβλέπουν την ολοκλήρωσή τους στο μεγάλο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο του Απριλίου 2018, που θα αναμετρηθεί με το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρώτο φετινό φύλλο, παλιοί και καινούργιοι μαθητές και μαθήτριες που συναντιούνται στις σελίδες και το πνεύμα του Νεογραφήματος. Ίδιες στήλες, με διαφορετικό περιεχόμενο, διαφορετικές εμπνεύσεις, διαφορετικές υπογραφές. Συνέχεια και ανανέωση. Όπως σε κάθε τι που διατηρεί τη ζωντάνια του στον κόσμο ετούτο.

Νεογράφημα