νεο-γράφημα: κυκλοφόρησε το τεύχος 10!
Μαΐ 29 2017
διαβάστε το νέο τεύχος, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο

Φτάσαμε στον πρώτο στρογγυλό, διψήφιο αριθμό μας: 10ο τεύχος του Νεογραφήματος, σε τρία χρόνια ζωής. Καιρός για αναστοχασμούς; Για αναθεωρήσεις; Πάντως ό,τι ζωντανό, αλλάζει και προχωρά. Κρατά ό,τι ωραίο, ό,τι αληθινό και γνήσιο διαθέτει και προσθέτει: ιδέες, εμπνεύσεις, ευαισθησίες, νιάτα• όλα αυτά που δεν τελειώνουν και δεν παλιώνουν ποτέ.

Κοιτάζοντας πίσω και γύρω μας, πολλά έχουμε να κρατήσουμε από αυτή τη διαδρομή των τριών μας χρόνων. Στα ήδη παραδεδομένα σχήματα προσθέτουμε νέα περιεχόμενα. Συνεχίζουμε μυαλωμένα και ανέμελα, στοχαστικά και χαμογελαστά, ώριμα και νεανικά. Με κείμενα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα της σχολικής τάξης και πράξης (S.O.S., Ποιητικός Οδηγός Υγιεινής), που όμως αποτυπώνουν την καινοτομία και το μεράκι καθηγητών και μαθητών. Με κείμενα τολμηρά και κριτικά (Οι φετινές αλλαγές στο Γυμνάσιο, Πώς θα ήθελα τους καθηγητές μου), που καταθέτουν την ελπίδα των παιδιών προς το εκπαιδευτικό σύστημα και τους λειτουργούς του. Η εφηβική οξεία ματιά στα προβλήματα –κοινωνικά, πολιτιστικά, ελληνικά και διεθνή– αναδεικνύεται στα τρία άρθρα των Εφηβικών Ευαισθησιών και η ψύχραιμη κατανόηση του κόσμου, είτε σε τοπική εμβέλεια είτε σε παγκόσμια προοπτική, στα άρθρα της Επικαιρότητας και των Επιστημονικών Περιεργειών.

Από κοντά και δύο μεγάλα ανοίγματα σε πτυχές της ζωής μας, που υπάρχουν για να την ερμηνεύουν και να την ομορφαίνουν: το θέατρο και το ποδόσφαιρο. Οι συνεντεύξεις με τονΓιώργο Κούδα, βετεράνο ηγέτη του ΠΑΟΚ και θρύλο των ελληνικών γηπέδων, και τον Αναστάση Ροϊλό, ελπιδοφόρο θεράποντα της θεατρικής τέχνης και απόφοιτο του Σχολείου μας, μάς κάνουν σοφότερους για τη λειτουργία και το νόημα τόσο του αθλητισμού όσο και της τέχνης. Η γνωριμία μας μαζί τους ήταν αποκαλυπτική και μας γέμισε ενθουσιασμό.

Σε αυτό το τεύχος επεκτείνουμε το άνοιγμα στην οικογένεια των Αρσακείων. Μετά τους αποφοίτους (Παλαιογράφημα) και τους μελλοντικούς μας μαθητές και μαθήτριες (Μικρογράφημα), εγκαινιάζουμε μια καινούργια στήλη για τους αφανείς ήρωες αυτής της οικογένειας, τους γονείς. Το Γονεογράφημα, όπως ονομάσαμε την καινούργια μας στήλη τηρώντας την παράδοση, θα φιλοξενεί κείμενα των γονιών των μαθητών μας ή και αρκετά παλαιότερων μαθητών μας που… τώρα πια επανέρχονται στο Σχολείο ως γονείς! Κείμενα όχι κατ’ ανάγκην νοσταλγικά, αλλά ελεύθερου προβληματισμού για την παιδεία, την εκπαίδευση, την περιπέτεια της πατρότητας και της μητρότητας. Και, καθώς στην αρσακειακή οικογένεια ανήκουν και οι καθηγητές, να σας αποκαλύψουμε κι ένα μυστικό για την επόμενη χρονιά: διεκδικούν και αυτοί τη δική τους στήλη.

Καλή αντάμωση, λοιπόν, τον προσεχή Σεπτέμβριο!