Η Γ’ τάξη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων – MUSEUM OF ILLUSIONS
Απρ 7 2023

Oι μαθητές τής Γ’ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης  επισκέφτηκαν την Τρίτη 4 Απριλίου το Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα οι μαθητές παρακολούθησαν μέσω της μουσειακής δράσης ένα παιχνίδι ανακάλυψης με σκοπό να κατανοήσουν τις ψευδαισθήσεις. 

Με αφορμή τον κρυμμένο Αϊνστάιν συζήτησαν για τη θεωρία τής σχετικότητας και με ένα απλό παράδειγμα έθεσαν τη βάση για όσα είδαν στη συνέχεια. Μπήκαν στον κόσμο τής Περιστρεφόμενης Σήραγγας και στο δωμάτιο τού Απείρου, στάθηκαν ανάποδα στο βαγόνι τού Μετρό Θεσσαλονίκης, έγιναν νάνοι και γίγαντες στο δωμάτιο τού Ames και μέσα από την ανακαλυπτική μάθηση συνειδητοποίησαν πως το μέγεθος ενός αντικειμένου καθορίζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται, τα αντικείμενα που το περιστοιχίζουν και την οπτική γωνία από την οποία το κοιτάμε. Η λειτουργία τής φωτογραφίας και η θέση των παιδιών στον χώρο τα βοήθησαν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τη “λογική” κάθε οφθαλμαπάτης.  

Στο τέλος όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ψευδαισθήσεις, εκτός από το να μας διασκεδάζουν, γίνονται αφορμή και για προβληματισμό: κάποιες φορές η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε απέχει από αυτό που πραγματικά συμβαίνει γύρω μας.