Ξενάγηση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Απρ 6 2021

«Αναζητώντας την κληρονομιά του Εικοσιένα στη Μακεδονία του 19ου αιώνα»

Την Πέμπτη 1 Απριλίου το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε διαδικτυακή-διαδραστική ξενάγηση σε μουσείο της πόλης μας. Τα παιδιά μπήκαν στην ψηφιακή τους τάξη και επισκεφτήκαμε μαζί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Όπως θα κάναμε και σε μια δια ζώσης επίσκεψη, ντυμένοι με τα αρσακειακά μας ρούχα ή ως ευζωνάκια, παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναζητώντας την κληρονομιά του Εικοσιένα στη Μακεδονία του 19ου αιώνα». Η εκπαιδευτικός-συγγραφέας κ. Κατερίνα Τζαβάρα μας παρουσίασε μέσα από τις συλλογές  “Αγώνες για την Ελευθερία”, “Η Μακεδονική κοινωνία”,  “Χαρακτηριστικά του αγώνα”, και “Ο αγώνας στις πόλεις και στα χωριά” την επαναστατική κληρονομιά των Μακεδόνων αγωνιστών του 19ου αιώνα.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας σταθήκαμε μπροστά στις προθήκες του ισογείου του Μουσείου και θαυμάσαμε τα όπλα και τις φορεσιές του ’21 στη Μακεδονία, ακούσαμε για τις εξεγέρσεις και τις περιπέτειες των ηρώων της. Γνωρίσαμε τον Εμμανουήλ Παππά, τον καπετάν Χάψα, τον Ζαφειράκη αλλά και τη Δόμνα Βιζβίζη και την Περιστέρα Κράκα που πάλεψαν για ανεξαρτησία. Η θυσία στον ποταμό της Αράπιτσας, οι μάχες στη Χαλκιδική και στην Κοζάνη μας συγκίνησαν ιδιαίτερα.

Ζήσαμε στιγμές από την καθημερινή ζωή των Μακεδόνων τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά, γνωρίσαμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, τα έθιμά τους, τις ασχολίες των ανθρώπων και φυσικά των παιδιών.

Στη συνέχεια, στον πρώτο όροφο μέσω ηλεκτρονικής προβολής τα παιδιά συνέδεσαν φωτογραφικό υλικό με όσα είδαν στο μουσείο, συσχέτισαν αγωνιστές, έγγραφα και κειμήλια με την εποχή της επανάστασης. Προσπάθησαν να φανταστούν και να κατανοήσουν τον ιστορικό χρόνο. Μέσα από διάδραση, αναφέροντας όσα τους εντυπωσίασαν, ζωγραφίζοντας, γράφοντας, θέτοντας ερωτήσεις, αποκρυπτογράφησαν ένα μέρος του πολιτισμού της Μακεδονίας.

Κάθε εκπαιδευτική επίσκεψη διέρχεται από τρία στάδια: την προετοιμασία, τη διεξαγωγή της και την αξιολόγηση. Οι εντυπώσεις που ζωγράφισαν τα παιδιά τις επόμενες μέρες ανήκουν στο 3ο στάδιο. Αυτές γέμισαν τις προθήκες του δικού μας “Ηλεκτρονικού Μουσείου” και τις παρουσιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια.

Ραντεβού του χρόνου από κοντά αγαπημένο μας μουσείο!