Η Γ’ τάξη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (MOMus)
Μαρ 16 2023

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, την Τετάρτη 1 και 8 Μαρτίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ’ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Κιβωτός: μια κατασκευή φροντίδας» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus). 

Λαμβάνοντας αφόρμηση από την έκθεση τής Biennale 8 τα παιδιά πραγματοποίησαν ένα βιωματικό ταξίδι σε επιλεγμένα έργα τέχνης στο εσωτερικό μιας κιβωτού με «κέλυφος» το ίδιο το μουσείο. Εκεί διαπραγματεύτηκαν τις έννοιες τής φροντίδας, τής προστασίας και του σεβασμού τού φυσικού περιβάλλοντος και, στη συνέχεια, διερωτήθηκαν τι θα επιθυμούσαν τα ίδια να προστατεύσουν ή να εναποθέσουν σε μια «κιβωτό»  του μέλλοντος. 

Μέσα από τις ζωγραφικές αφηγήσεις τού Δ. Γουναρίδη και το έργο τού Γ. Τσακίρη προσέγγισαν την έννοια της κοσμογονίας, επιχείρησαν να κατανοήσουν τον φυσικό κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν και συζήτησαν πώς θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ζωή μετά από μια καταστροφή.

Επίσης, με αφορμή τα έργα των Κ.Τσόκλη και Α. Καββαθά και τη γλυπτική κατασκευή τού Θόδωρου με τίτλο “Καταπέλτης τεχνητών ήλιών” οι μικροί μαθητές σχεδίασαν ευρηματικές μηχανές του μέλλοντος.

Οι σκέψεις των παιδιών αποτυπώθηκαν εικαστικά σε τρισδιάστατους κύβους, ατομικές «κατασκευές φροντίδας», κομμάτια μιας συλλογικής σύνθεσης που χτίστηκαν σταδιακά μέσα από τις αναζητήσεις τους και κατέληξαν σε ένα καίριο ερώτημα: σύμμαχοι ή αντίπαλοι στη ζωογόνα δύναμη του περιβάλλοντος;