Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας
Μαΐ 6 2021

μια πολιτιστική δράση στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α3 και Α4 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μία πρωτότυπη διαδικτυακή παράσταση-εργαστήριο με τίτλο «Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “κι αν ήσουν εσύ;” από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, οι συντελεστές/ηθοποιοί καθώς και η συντονίστρια του προγράμματος κ. Χριστίνα Κρίθαρη υποδέχτηκαν τους μαθητές/τριες με μεγάλο ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η παράσταση «Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας». Το σενάριο είχε ως πρωταγωνίστρια τη νεαρή μαθήτρια την Ηλέκτρα, η οποία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει καθηγητές, φίλους και γονείς ώστε να δεχτεί το σχολείο τους νεαρούς πρόσφυγες. Όταν ολοκληρώθηκε η παράσταση, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ξεχωριστά με τον κάθε χαρακτήρα του έργου, μέσω της τεχνικής της ανακριτικής καρέκλας, με σκοπό να διερευνήσουν την κάθε προσωπικότητα του έργου.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενημέρωσε τους μαθητές για τα δικαιώματα των προσφύγων καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, η παράσταση παρουσιάστηκε ξανά και οι μαθητές/τριες προσπάθησαν με αυτοσχεδιασμούς να  ενισχύσουν τον χαρακτήρα,  ο οποίος είχε ανάγκη ενδυνάμωσης και κατάφεραν να οδηγήσουν  την ιστορία σε ένα πιο αισιόδοξο τέλος.

 Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας βρήκε τελικά τον προορισμό της, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματεύτηκαν θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του άλλου και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και στάθηκαν απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες αναπτύσσοντας τον δικό τους κώδικα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση.

 Ας δώσουμε το λόγο στα παιδιά που πρόθυμα κρίνουν και σχολιάζουν την δράση:

«Η παράσταση που παρακολούθησα μου άρεσε πολύ! Θεωρώ πως ο τρόπος παρουσίασής της ήταν πολύ έξυπνος και αποτελεσματικός. Ωστόσο, υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα που δυσκόλεψαν τη διαδικασία, όπως κακή σύνδεση στο διαδίκτυο και προβλήματα με το μικρόφωνο. Όσον αφορά το περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης, ήταν αρκετά ενδιαφέρον, χρήσιμο και επίκαιρο. Επίσης η ερμηνεία των ηθοποιών ήταν πολύ καλή. Τέλος, μου άρεσε πολύ που καταφέραμε να αλληλεπιδράσουμε με τους ηθοποιούς!»

Μαριάννα, Α3

«Οι εντυπώσεις μου από την διαδραστική παράσταση είναι αρκετά θετικές, κάτι που δεν περίμενα,  διότι παρουσιάστηκε μέσω διαδικτύου. Παρόλα αυτά, οι συντελεστές κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό. Επίσης, μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι οι ηθοποιοί παρόλο που άλλαζαν συνεχώς ρόλους, τα κατάφεραν πολύ καλά! Ο διάλογος ήταν εξαιρετικός και η μουσική εύστοχη!»

Δανάη, Α3

«Έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εντυπώσεις μου από τη παράσταση είναι αρκετά θετικές. Μου άρεσε που η παράσταση έθιξε τα ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων από διαφορετικές οπτικές και κατάφερε να παρουσιάσει ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο ήταν η διαδραστική πτυχή της παράστασης και ότι είχαμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τη ροή της ιστορίας».

Κωνσταντίνα, Α3

«Η παράσταση που παρακολουθήσαμε μέσω διαδικτύου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχικά, το θέμα της ήταν αυτή που την έκανε ξεχωριστή. Συνήθως, οι παραστάσεις ανταποκρίνονται σε πολλούς διαφορετικούς κόσμους αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η παράσταση αυτή όμως ανταποκρινόταν. Άγγιξε θέματα που σπάνια μπορεί να αποτυπώσει κάποιος. Έφτιαξε προσωπικότητες που ο καθένας μπορεί να συναντήσει, είτε στον στενό οικογενειακό του περιβάλλον, είτε στο πιο μακρινό. Οι προσωπικότητες, οι ήρωες και οι χαρακτήρες ήταν σαν αληθινοί. Η παράσταση μας παρακινούσε, μας έλεγε να κάνουμε κάτι. Ενώ εμείς παλεύουμε από την πανδημία, πολλοί πρόσφυγες παλεύουν για να τους δείξει κάποιος ένα δρόμο. Ένα σπίτι. Ίσως και ένα σχολείο. Τέλος, η σκέψη να γίνει διαδραστική η παράσταση ήταν πολύ έξυπνη, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε ο καθένας να ταυτιστεί με τους ήρωες.»

Πολύμνια, Α4  

«Η διαδικτυακή παράσταση που παρακολουθήσαμε σε γενικές γραμμές ήταν πολύ αξιόλογη και φαινόταν η προσπάθεια και η δουλειά που είχαν κάνει η ηθοποιοί ώστε να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία, διότι είχαμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε και εμείς και να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Επιπλέον, το θέμα πάνω στο οποίο ήταν βασισμένη η παράσταση, ο ρατσισμός προς τους πρόσφυγες, ήταν κάτι ρεαλιστικό και το συναντάμε καθημερινά στην ζωή μας. Τέλος, κάτι που θα μπορούσε ίσως να αλλάξει είναι οι μεγάλες σκηνοθετικές παρεμβάσεις που πολλές φορές γινόντουσαν κουραστικές.»

Μαρία Τ., Α4

Τη συμμετοχή των παιδιών στη διαδραστική παράσταση συντόνισαν η οικονομολόγος Στέλλα Σαρμή και ο θεολόγος Αντώνης Νεονάκης, καθώς οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που αναδείχτηκαν από την παράσταση συνδέονται με τα μαθήματά τους.

Λίγα ακόμα λόγια για την παράσταση…

Η διαδικτυακή παράσταση αποτελείται από τρία (3) μέρη. Το Α’ μέρος περιλαμβάνει παιχνίδια ενεργοποίησης του σώματος και του νου ως μέσο εισαγωγής στα εργαλεία και στις έννοιες που θα ακολουθήσουν. Στο Β’ μέρος παρουσιάζεται η παράσταση «Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας» και έπειτα οι μαθητές/τριες συνομιλούν με τους χαρακτήρες του έργου μέσω της τεχνικής της «ανακριτικής καρέκλας». Στο Γ’ μέρος η παράσταση ανεβαίνει ξανά και οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν, προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα  που έχει την ανάγκη τους, ώστε να οδηγήσουν την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.

Η δράση σχεδιάστηκε από την Χριστίνα Κρίθαρη και παίρνουν μέρος σ΄αυτήν πιστοποιημένοι θεατροπαιδαγωγοί. Συμμετέχουν: Τζόκερ: Χριστίνα Κρίθαρη, Ηθοποιοί: Βασίλης Κλησσιάρης, Βασιλένα Μητσιάδη, Αγλαϊα Νάκα, Αντονέλλα Χήρα, Υποστήριξη: Θάνος Φλούλης.

Το Πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;” και το Εργαστήριο «Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας» είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και προσφέρονται δωρεάν. Περισσότερα για την δράση: εδώ και εδώ