Με αφορμή…
Δεκ 11 2019
Έναρξη εκδήλωσης: 22 Δεκ 2019 12:00

Με αφορμή…
επιστήμη, λόγος, τέχνη

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συνεχίζει και τη φετινή χρονιά 2019-20 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με αφορμή…». Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, ορμώμενοι από συγγραφικά, λογοτεχνικά ή καλλιτεχνικά έργα, να έρχονται σε επαφή με τους ίδιους τους δημιουργούς τους και μέσα από την προσωπική γνωριμία να προχωρούν σε μία συνομιλία μαζί τους, θέτοντας σ’ αυτούς τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματά τους. Κατά τη διαδικασία αυτής της συνομιλίας, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή με τη σειρά της θα πυροδοτήσει νέα ερωτήματα και νέους κύκλους συζητήσεων. Τέτοιου είδους γόνιμες συνομιλίες ασκούν τους νέους στον ανοιχτό, απροσχεδίαστο και γι’ αυτό άκρως εποικοδομητικό διάλογο, κατά τον οποίο αξιοποιούν τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη, αναγνωρίζοντας βιωματικά την αξία της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή της πόλης και της χώρας μας. Γι’ αυτό άλλωστε και οι συζητήσεις αυτές θα είναι ανοιχτές για το κοινό και θα πραγματοποιούνται σε χώρους εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.

Η πρώτη λοιπόν ανοιχτή συνάντηση της φετινής δράσης «Με αφορμή…» θα γίνει την Κυριακή 22.12.2019 και ώρα 12.00-14.00 στο καφέ Bazaar (Παπαμάρκου 34-36, Πλατεία Άθωνος), όπου καλεσμένος θα είναι ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Γιάννης Νταουλτζής.

Ο Γιάννης Νταουλτζής γεννήθηκε το 1961 στη Δράμα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου-Πολιτικών Επιστημών) του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος στα εκπαιδευτήρια Δούκα, στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διάφορα εκπαιδευτικά συνέδρια και ως συγγραφέας σε βιβλία εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά (δίοδος 66100, Book Press, Book Bar, Ελληνική Γνώμη).

Πυρήνας της δικής μας συζήτησης θα είναι το τελευταίο του βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων, που τιτλοφορείται «Τατουάζ στον Παράμεσο».

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συνομιλίας ανάμεσα στο συγγραφέα και τους μαθητές, θα ακολουθήσει σε ένα δεύτερο κύκλο ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί, όπως και πέρυσι, με μουσική από μαθητές του Σχολείου μας.

Σας περιμένουμε!

Υπεύθυνοι καθηγητές: Αντώνης Νεονάκης, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Τίνα Πλατσή και Βασίλειος I. Τεμπερεκίδης.