Χαρτογράφηση τής σχολικής μας αυλής
Ιούν 11 2023

Στο πλαίσιο τού Σχεδίου Δράσης «Η αυλή μας σε νέες, πράσινες, περιπέτειες!» την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο μας ο κ.Αλφόνσο Γιέπες και η κ.Αικατερίνη Πλιάτσιου, αρχιτέκτονες μηχανικοί, γονείς μαθητή μας, και παρουσίασαν παραμέτρους τού επαγγέλματός τους.

Τα παιδιά γνώρισαν τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες προκειμένου να σχεδιάσουν μία κάτοψη, τις επιμετρήσεις που πραγματοποιούν, τους διάφορους τρόπους που υπολογίζουν τις εκτάσεις και προσέγγισαν την έννοια της κλίμακας. Κατανόησαν, επίσης, ότι σε έναν σχεδιασμό είναι αναγκαίο να εξασφαλίζεται η μελλοντική ποιότητα και ισορροπία του οικοσυστήματος και να μην επηρεάζονται οι περιβαλλοντικές σχέσεις του, ώστε να προάγεται η αειφορία.

Στη κάτοψη, που είχαν προετοιμάσει οι αρχιτέκτονες, τα παιδιά τοποθέτησαν σε μικρογραφίες τα δέντρα, τα φυτά, τις παιχνιδοκατασκευές και τα έπιπλα της σχολικής αυλής προσπαθώντας να εντοπίσουν την σωστή τους θέση, ένα παιχνίδι που τους χαροποίησε ιδιαιτέρως. Ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητα οι μαθητές απόκτησαν μια συνολική εικόνα τής αυλής και των χώρων της και διαπίστωσαν τη μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει η υπάρχουσα βλάστηση μέσα σε αυτήν. Συζήτησαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τού αύλειου χώρου και πώς αυτά επηρεάζουν όλους όσους πρωταγωνιστούν σε αυτόν, ανθρώπους, ζώα, φυτά, έντομα, πουλιά. Διερωτήθηκαν αν η αυλή εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων αλλά και πώς την ονειρεύονται οι ίδιοι, ώστε να εκπληρώνει τις επιθυμίες τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους δύο γονείς για την παρουσίασή τους και τον υπέροχο, παιγνιώδη τρόπο προσέγγισης τού θέματος τής γεωγραφικής αναπαράστασης τής πραγματικότητας.