Στο πλαίσιο των δύο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, «ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ: ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ» και «Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ», το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης της ΦΕ πραγματοποίησε την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 εκδρομή στην Κομοτηνή με τους μαθητές της Β’ Λυκείου και με συνοδούς καθηγητές τον Δρ Βασίλη Μυλωνά, χημικό, την κα Σοφία Χαριτίδου, φιλόλογο, την κα Γεωργία Στεφανίδου, χημικό, και την κα Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, καθηγήτρια της γερμανικής γλώσσας.
Αρχικά επισκεφτήκαμε την Τρίτη το απόγευμα το Λαογραφικό Μουσείο Μέσης, όπου με ξεναγό την κα Γιάννα Γεωργούδη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσης Νομού Ροδόπης, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την προθυμία της, είδαμε πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα παλαιοτέρων εποχών, όπως τα διέσωσαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη (χαρτονομίσματα από την εποχή του 1821, ξιφολόγχες από την Μικρασιατική εκστρατεία, αργαλειούς, παλαιά έπιπλα, εργαλεία καθημερινής χρήσης κ.α.).
Την επομένη το πρωί επισκεφτήκαμε αρχικά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου μας υποδέχτηκαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κα Ζωή Γαβριηλίδου και ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, λέκτορας Ιστορικής Γλωσσολογίας Τ.Ε.Φ/ Δ.Π.Θ. αλλά και πρώην καθηγητής στα Αρσάκεια Σχολεία. Μας παρουσίασαν το οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου και το Λεξικό του Λόγιου Επιπέδου της Νέας Ελληνικής, ένα ενδιαφέρον γλωσσικό παιχνίδι, που μας εντυπωσίασε και μας συνεπήρε. Οι ευχαριστίες όλων μας για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση είναι θερμές και ειλικρινείς.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, όπου η υπεύθυνη του Μουσείου κα Χριστίνα Αποστολίδου μας διηγήθηκε την ζωή και το έργο του σπουδαίου μαθηματικού αλλά και δασκάλου του Einstein, όπως άλλωστε και ο ίδιος o Einstein αναγνώρισε. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός από την αρχαιότητα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική σχολή του Βελγίου και κατόπιν Μαθηματικός στο Göttingen. Το έργο του στα Μαθηματικά και τη Φυσική απέσπασε τον θαυμασμό των μεγαλυτέρων επιστημόνων του 20ού αιώνα.
Τέλος επισκεφτήκαμε το Εργοστάσιο Πλαστικών Interplast στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, το οποίο αποτελούσε και τον κύριο στόχο της εκπαιδευτικής μας εκδρομής. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κ. Στέλιος Κουφοπέτρος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Διευθυντής Εργοστασίου και μας μίλησε για τις δραστηριότητες του εργοστασίου. Μεταξύ άλλων η μονάδα παράγει σωλήνες και εξαρτήματα πολυπροπυλενίου, κατάλληλους για ύδρευση και θέρμανση. Με την βοήθεια των Χημικών Μηχανικών της μονάδας, κ. Γιάννη Γκοδοσίδη και κ. Κώστα Ιντζέ, όπως και του υπεύθυνου παραγωγής κ.Ιωάννη Βασιλειάδη, είδαμε πώς από την πρώτη ύλη, το προπυλένιο, κατασκευάζονται οι σωλήνες αυτοί. Μάθαμε ότι καθημερινά το εργοστάσιο παράγει 150 χιλιόμετρα σωλήνες.
Επισκεφτήκαμε και το τμήμα ποιοτικής ανάλυσης του εργοστασίου και είδαμε πώς ελέγχεται συνεχώς η ποιότητα του παραγόμενου πλαστικού. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είδαν στην πράξη τον κύκλο του πλαστικού, και απέκτησαν μια πολύ χρήσιμη εμπειρία, αφού τα πολυμερή αποτελούν και μέρος της διδασκόμενης ύλης στο μάθημα της Χημείας Β’ Λυκείου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Αλέκο Γεωργιάδη, Αντιπρόεδρο της επιχείρησης, που είχε την μέριμνα της όλης ξενάγησης.
Ελπίζουμε πως οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ωφελήθηκαν πολλαπλώς από την εκπαιδευτική αυτή εξόρμηση, στο πλαίσιο της οποίας είχαμε την ευκαιρία να σταματήσουμε για μια σύντομη βόλτα στην Καβάλα και την Ξάνθη, αποκομίζοντας έτσι μια πρώτη εντύπωση από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα ερεθίσματα και οι γνώσεις που απέκτησαν τα παιδιά θα αποτυπωθούν δημιουργικά στην εργασία που θα εκπονήσουν στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών τους προγραμμάτων.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: