Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «KinderDocs»
Απρ 17 2018

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές της Στ’ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο  των μαθημάτων της Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής και της Γεωγραφίας, επισκέφτηκαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου παρακολούθησαν το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Not without us» στο πλαίσιο του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs.

Το θέμα του ντοκιμαντέρ ήταν ένα ταξίδι σε πέντε ηπείρους και δεκαπέντε χώρες, µε δεκαέξι παιδιά στον δρόµο για το σχολείο. Με τα πόδια ή σκι, ποδήλατο ή λεωφορείο, βάρκα ή γάιδαρο, µετρό ή skateboard! Παιδιά που τα απασχολεί η παιδική εργασία, η εκµετάλλευση, η εγκληµατικότητα, η καταστροφή του περιβάλλοντος ή ο πόλεµος. Για κάποια παιδιά, δεν περνάει απλά το σχολικό κάθε πρωί. Παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, τα παιδιά αυτά µοιράζονται αξίες και επιθυµίες, περιέργεια, δίψα για γνώση, αγάπη για φίλους και οικογένεια. Η εκπαίδευση, αν και αποτελεί δικαίωµα όλων, παραμένει προνόµιο λίγων.

Μετά την προβολή της ταινίας, ακολούθησε ένας επικοδομητικός διάλογος όπου το ντοκιμαντέρ λειτούργησε ως αφορμή για να πάρουν τον λόγο τα παιδιά και να εκφράσουν το πως βλέπουν τον κόσµο στον οποίο ζούνε. Σχολιάστηκαν θέµατα που οι µεγάλοι δεν παρατηρούν ή δεν  λαµβάνουν υπόψη τους. Ο τίτλος “Όχι χωρίς εµάς” παραπέµπει στο “όχι ένα µέλλον χωρίς εµάς τα παιδιά και τους προβληµατισµούς µας για τον κόσµο στον οποίο ζούµε και τον οποίο θα παραλάβουµε από εσάς τους µεγάλους”!