Βλέπω… Ακούω… Αισθάνομαι…
Ιούν 4 2019

Δέκα δευτερόλεπτα: τόσο διαρκεί η αρχική παρατήρηση τού διασώστη. «Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι» άλλα δέκα δευτερόλεπτα. Αναπνέει; Δεν αναπνέει; Σκυμμένος πάνω από τον ασθενή με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο ο φύλακας «βλέπει» το στέρνο τού θύματος, «ακούει» τον ήχο τής ζωής και «αισθάνεται» τη ζεστασιά τής αναπνοής. Αν υπάρχει αναπνοή.

Και αν δεν υπάρχει; Τότε αρχίζει η προσπάθεια ανάνηψης. Με πολλές επαναλήψεις και πολλή προσοχή. Με ή χωρίς τη χρήση μηχανημάτων και ενώ περιμένουμε το ασθενοφόρο. Για να σώσουμε μια ζωή…

Ένα από τα ωραιότερα σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης. Οι εξαιρετικοί εκπαιδευτές – διασώστες τού  ΕΚΑΒ, κορυφαίοι στο είδος τους, παρουσίασαν στους καθηγητές των σχολείων τη μέθοδο ΚΑΡΠΑ με τη χρήση ΑΕΑ (Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή). Με υπομονή και μεθοδικότητα, χάρη στην πολυετή πείρα τους, μας έδειξαν όλα τα στάδια τής σωτήριας διαδικασίας και μας δοκίμασαν σε διαφορετικά σενάρια επιβίωσης. Πανέξυπνοι, ιδιαιτέρως παρατηρητικοί και προπαντός επικοινωνιακοί οι δύο εκπαιδευτές εφάρμοσαν προσωπική βιωματική διδασκαλία στον καθένα από μας ώσπου να μάθουμε, να κάνουμε τα σωστά βήματα και τις κινήσεις που πρέπει, ώστε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο.

Γιατί είναι ευλογία να προσφέρεις βοήθεια, να θέλεις και να μπορείς να φανείς χρήσιμος, να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και να το κάνεις με πίστη και αγάπη. Υπέροχο συναίσθημα! Κατακτιέται πολύ δύσκολα, δεν κρατάει πολύ, αλλά συμπυκνώνει όλο το νόημα τής ζωής.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Θεσσαλονίκης συγχαίρουμε το ΕΚΑΒ για την ανιδιοτελή προσφορά του και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τα επόμενα σεμινάρια. Για να μάθουμε «να βλέπουμε, να ακούμε και να αισθανόμαστε».