3η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Δεκ 3 2025

Τα παιδιά του Αρσάκειου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Μαθαίνω, δρω, αλλάζω τον κόσμο!» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, ευαισθητοποιήθηκαν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με κώφωση και βαρηκοΐα.

Νήπια και προνήπια επεξεργάστηκαν το παιδικό βιβλίο «Το κορίτσι με τα μπαλόνια (Έντυπος, 2018) και, όπως η ηρωίδα του, η Νίκη, ένα παιδί με κώφωση, επικοινώνησαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους με γραπτά μηνύματα πάνω σε χρωματιστά μπαλόνια. Εργάστηκαν σε ομάδες και ζωγραφίζοντας μοιράστηκαν μηνύματα χαράς, αγάπης, έκπληξης αλλά και λύπης και θυμού με έναν εναλλακτικό και διαφορετικό τρόπο.

Επιπλέον, γνώρισαν τη Νοηματική Γλώσσα μέσα από το παραμύθι «Τα Χριστούγεννα των σιωπηλών εκπλήξεων» (Σταμούλης, 2024) και προσπάθησαν να «μιλήσουν» αξιοποιώντας τις κινήσεις των χεριών, του σώματος αλλά και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Σε φύλλο εργασίας, τα νήπια αντιστοίχισαν το νοηματικό αλφάβητο με τα γράμματα της ευχής «Καλά Χριστούγεννα», συνδέοντας, έτσι, τη γιορτινή περίοδο με τη συμπερίληψη.

Παράλληλα ανακάλυψαν τη χειλεανάγνωση, πειραματίστηκαν με αυτήν και αντιλήφθηκαν πόσο απαιτητική μπορεί να είναι η καθημερινή επικοινωνία των κωφών ατόμων.

Επίσης, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο και συζήτησαν για τις δυσκολίες που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη σύγχρονη κοινωνία. Όλα τα παιδιά μαζί έστειλαν δυνατά μηνύματα αποδοχής, ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Μέσα από αυτές τις δράσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγνώρισαν ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πολύτιμος — και ότι η κοινωνία γίνεται καλύτερη, όταν εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων σε αυτήν.