Ταξιδεύοντας στους πλανήτες παρέα με τον ΧΟΛΣΤ
Ιαν 20 2020

Τα παιδιά του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης είναι φίλοι της κλασικής μουσικής και αυτό είναι ήδη γνωστό, αφού κάθε χρόνο το Νηπιαγωγείο μας αξιοποιεί την όποια ευκαιρία δίνεται στην πόλη μας και εντάσσει στο πρόγραμμά του συναυλίες και θεατρικά δρώμενα της Κρατικής Ορχήστρας ή άλλων φορέων μέσα από τα οποία η επαφή των παιδιών με αυτού του είδους τη μουσική εδραιώνεται.
Ωθούμενα λοιπόν από την αγάπη τους για την κλασική μουσική, τα παιδιά άδραξαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν ακόμη συνθέτη, τον Γκούσταβ Χολστ. Την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, παρακολούθησαν μαγεμένα το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και απόλαυσαν ζωντανά τη δημοφιλέστερη σύνθεσή του Άγγλου δημιουργού, τη συμφωνική σουίτα «Οι Πλανήτες» υπό Διεύθυνση Georg Köhler.
Με όχημα τη μεγαλειώδη μουσική της πολυπληθούς ορχήστρας τα παιδιά ταξίδεψαν στους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και στα συναισθήματα που προκύπτουν από τον ξεχωριστό χαρακτήρα της σύνθεσης για κάθε έναν, όπως τα βίωσε ο ίδιος ο Χολστ.

Στην εξαιρετική μουσική παράσταση αρωγός στάθηκε ένα ξεχωριστό βίντεο, το οποίο αποτελεί συρραφή από το παγκόσμιο σινεμά και είχε ετοιμάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή.
Στο τέλος της εκπαιδευτικής συναυλίας επιδιώξαμε να γνωρίσουν τα παιδιά τον νεαρό και ταλαντούχο μαέστρο Georg Köhler, ο οποίος έδειξε να ενθουσιάζεται από τον τρόπο που είχαν απεικονίσει τους πλανήτες αλλά και το πορτρέτο του Χολστ τις προηγούμενες μέρες στο Νηπιαγωγείο τους.

Η εναλλακτική αυτή πρόταση επεξεργασίας ενός γνωστικού αντικειμένου, όπως οι πλανήτες, μέσα από τον συνδυασμό εικόνας και ορχηστρικής μουσικής κινείται στο πλαίσιο των παιδαγωγικών στόχων του Νηπιαγωγείου μας. Εκτός από τα προφανή οφέλη από την ενασχόληση με την κλασική μουσική, επιδίωξη μας είναι η καλλιέργεια της περιέργειας και της δημιουργικότητας των παιδιών μέσα από καινοτόμα προγράμματα. Το αντισυμβατικό κι ελεύθερο από επιρροές ύφος του Χολστ συμπορεύεται στην προσπάθειά μας να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει….