Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Ποτέ ξανά!
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, παραμονή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, μέλη της ομάδας του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» ΚΖ΄ Σύνοδος-σχολικό έτος 2022-23 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Μουσείου από την υποψήφια διδάκτορα και ερευνήτρια κ. Ηλιάνα Ερρέρα και συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και την εβραϊκή ιστορία της πόλης ειδικότερα.
Η κ. Ερρέρα, παράλληλα με την ξενάγηση, παρουσίασε στους μαθητές και τις μαθήτριες την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, από τον ερχομό των πρώτων Ισραηλιτών από την Ισπανία και την Ιταλία τον 15ο-16ο αιώνα, όλα τα στάδια της εγκατάστασής τους στην πόλη μας και την ανάπτυξη και άνθηση της κοινότητας, που είχε φτάσει να αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Η διήγηση έφτασε μέχρι τη ναζιστική κατοχή με τα γκέτο των Εβραίων που δημιουργήθηκαν, τον ξεριζωμό τους και την τελική εξόντωσή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα.
Η επίσκεψη αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στη φετινή θεματική του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων «Αφοπλίζοντας τη βία». Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτελεί τη μεγαλύτερη έκφραση βίας στη νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας, μία παράλογη και αναιτιολόγητη γενοκτονία, που βασίστηκε σε θεωρίες περί ανωτερότητας μίας φυλής έναντι άλλων και καταπάτησε βασικές αρχές του ανθρωπισμού, όπως η ισότητα των ανθρώπων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Η επίσκεψη αυτή, λοιπόν, βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την έκταση που μπορεί να πάρει η δύναμη ενός ηγέτη και τη βία που μπορεί να προκαλέσει, με την ανοχή των πολιτών φυσικά. Συνέβαλε, δηλαδή, ώστε να γίνουν πιο ένθερμοι πολέμιοι της βίας και να πουν και οι ίδιοι/ες το δικό τους «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η Διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης Άννα Σγουρού και η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων Ιφιγένεια Αναγνώστου.