..για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄Λυκείου
Οκτ 2 2020

Καλωσόρισμα και των γονέων στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Όσο ιδιαίτερες και αν είναι οι σχολικές συνθήκες τη φετινή χρονιά, το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης δεν θα ήταν δυνατό να παραλείψει να καλωσορίσει στο σχολείο τους γονείς των μαθητών και μαθητριών που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στο Λύκειο. Ειδικά οι μαθητές της Α΄τάξης έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και όλες τις αλλαγές, διδακτικές και ψυχολογικές που αυτή επιφέρει στο πλευρό τους μοιράζονται τις εντάσεις, τις έγνοιες, αλλά και την χαρά της προόδου τους, οι γονείς τους. Για τον λόγο αυτό, το σχολείο διοργάνωσε την εκδήλωση υποδοχής των γονέων, προκειμένου να ενημερωθούν και αυτοί για τις ρυθμίσεις και τις εξελίξεις και κυρίως να γνωρίσουν από κοντά τους καθηγητές των παιδιών τους.

Η διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου, Άννα Σγουρού, υποδέχτηκε τους γονείς αναφερόμενη κυρίως σε τρία κρίσιμα θέματα: το επίκαιρο ζήτημα των μέτρων που λαμβάνει το σχολείο σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού, τις εκπαιδευτικές διαστάσεις της μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, αλλά και τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και την τράπεζα θεμάτων, η οποία θα εφαρμοστεί φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις της  Α΄ Λυκείου.  Προτεραιότητα του Σχολείου είναι η ασφάλεια των παιδιών, των οικογενειών και της κοινωνίας και στόχος η ουσιαστική παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητών και μαθητριών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν, να προστατευτούν και να προστατεύσουν, αλλά και να αναπτύξουν μια σταθερή κοινωνική συνείδηση ευθύνης. Όσον αφορά τη μετάβαση από την βιωματική περισσότερο μάθηση στην πιο απαιτητική επιστημονική γνώση που παρέχει η λυκειακή εκπαίδευση τόσο η διευθύντρια όσο και οι καθηγητές τόνισαν τη σημασία της μεθοδικής διδασκαλίας και μελέτης, την επιδίωξη της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης και την συστηματική καλλιέργεια της αντίληψης των εφήβων, διαδικασίες που υπεύθυνα και αποτελεσματικά συντελούνται στα Αρσάκεια Σχολεία. Αυτός είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε προετοιμασμένοι να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία σε όλες τις εκπαιδευτικές αλλαγές που σταδιακά επέρχονται. Στη συνέχεια, οι διδάσκοντες αναφέρθηκαν στη στόχευση των μαθημάτων τους και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους γονείς, θεμελιώνοντας εξαρχής σχέσεις εμπιστοσύνης, προκειμένου να οικοδομήσουν από κοινού την ταυτότητα των νέων μαθητών και να χαράξουν μια επιτυχημένη πορεία.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τμηματικά και με τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, ενώ οι γονείς κινούνταν σε μικρές ομάδες για να μην επικρατήσουν κατά κανέναν τρόπο συνθήκες συνωστισμού.  Ο φθινοπωρινός αέρας, ευπρόσδεκτος και καθαρός, δεν εμπόδισε τη συζήτηση των γονέων με τους καθηγητές για αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής συνάντησης. Οι ευχές για καλή χρονιά, δημιουργική και ασφαλή, ήταν και φέτος ειλικρινείς και αμοιβαίες.