Το έθιμο της βασιλόπιτας στην Γαλλία: Galette des rois!
Μαρ 13 2023

Η Δ’ τάξη των γαλλικών τμημάτων είχε τη χαρά να γνωρίσει το έθιμο της Galette des Rois, δηλαδή την πίτα των βασιλιάδων με μικρές γαλλόφωνες βασίλισσες και μικρά γαλλόφωνα βασιλόπουλα.

Κάθε χρόνο, στα Θεοφάνια, κόβουν αυτή τη μοναδική πίτα. Εκείνος που θα βρει το φλουρί έχει το δικαίωμα να φορέσει ένα χάρτινο χρυσό ή ασημί στέμμα (που συνήθως το δίνουν μαζί με τη βασιλόπιτα) και στη συνέχεια επιλέγει τη βασίλισσα ή τον βασιλιά του. Έτσι λοιπόν, όπως ορίζει το έθιμο, στην τάξη των γαλλικών μας ο μικρότερος σε ηλικία κάθισε κάτω από το τραπέζι και όρισε σε ποιον/ποια ανήκει το κάθε κομμάτι.

Πρόκειται για ένα θρησκευτικό έθιμο βασισμένο στους τρεις Μάγους που επισκεφθήκαν τον Ιησού Χριστό μετά τη γέννησή του. Έτσι με αυτό το τρόπο γιορτάζουν τους βασιλιάδες.

Η Galette des Rois, αλλάζει το όνομα της ανάλογα με την περιοχή που θα παρασκευαστεί. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Gascony ή της Béarn, την αποκαλούν Garfou ή Galfou. Στη Νότια Γαλλία συνήθως φτιάχνουν το «γλυκό των βασιλιάδων», με φρούτα και φραγκοστάφυλα αλλά την συναντάμε και με σοκολάτα.

Όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι το φλουρί της. Κάποιοι τα κάνουν και συλλογή και δε διστάζουν να διασχίσουν όλη τη Γαλλία για να ανταλλάξουν ή να βρουν καινούργια φλουριά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Galette des Rois ξεκίνησε σαν έθιμο από το μεσαίωνα. Τότε κόβανε όλη τη βασιλόπιτα και αφήνανε στην άκρη ένα κομμάτι για τον πιο φτωχό.

Οι δικοί/ες μας μαθητές και μαθήτριες με ενσυναίσθηση άφησαν ένα κομμάτι να δοθεί για το φτωχό, φόρεσαν όλοι και όλες το στέμμα που οι ίδιοι/ες δημιούργησαν και χάρηκαν την ημέρα, μιας και αντάλλαξαν ευχές στα γαλλικά και γεύτηκαν την νόστιμη πίτα, σε μορφή τεράστιου κρουασάν. Και του χρόνου με υγεία λοιπόν!

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των γαλλικών από τις καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας, Γάτση Γιώτα και Γερασοπούλου Βίκυ.