Παραπληροφόρηση και Deep Fake
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Σχολείο μας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Ελληνικού Κέντρου για το Ασφαλές Διαδίκτυο «Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων.»
Για τη φετινή σχολική χρονιά, 2022-2023, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της παραπληροφόρησης, στα αίτια και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της από τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Με χρονική αφετηρία την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθήτριες και μαθητές της Α΄ τάξης, χωρισμένοι σε ομάδες διερεύνησαν την έννοια της παραπληροφόρησης, ενώ κάποιες από τις ομάδες ασχολήθηκαν πιο συγκεκριμένα με τον όρο Deep Fake, τη σημασία του, την εξέλιξη του και τις εφαρμογές του.
Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν σχετικό υλικό στην τάξη, εργάστηκαν σε ομάδες με στόχο να παρουσιάσουν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους τις παραπάνω έννοιες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά γνώρισαν τη διαφορά εκούσιας και ακούσιας παραπληροφόρησης, τους λόγους διασποράς ψευδών ειδήσεων αλλά και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή Deep Fake video και εικόνων.
Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε κάποιες από τις παρουσιάσεις των παιδιών παρακάτω.
Υπεύθυνη καθηγήτρια για την καθοδήγηση και την υποστήριξη των παιδιών ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής Βασιλική Αργυροπούλου.