Διάκριση των δύο μαθητριών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων
Ιαν 3 2023

Από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έγιναν στη Θεσσαλονίκη οι διαδικασίες της 44ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.

Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος αποτελούν προσομοιώσεις των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των νέων με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς επίσης και η διεξαγωγή διαλόγου πάνω σε αυτά. Η Συνδιάσκεψη αποτελεί περιβάλλον, στο οποίο οι νέοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Στην 44η Συνδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 120 μαθητές και μαθήτριες από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, εκπροσώπησαν το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης δύο μαθήτριες της Α΄ Λυκείου:

Η Αθανασία Μπαλάση συμμετείχε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας I (ITRE I), με θέμα την ενεργειακή κρίση και τους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της μπορούν να υποκαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελίζα Κάλτσου συμμετείχε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας III (ITRE III), με θέμα την βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το ευρωπαϊκό πλάνο για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2035.

Η παρουσία των δύο μαθητριών, τις οποίες προετοίμασε η φιλόλογος Βασιλική Δεμίρη, ήταν εξαιρετική και η εμπειρία τους αναμφίβολα υπήρξε δημιουργική και πολλαπλά εκπαιδευτική, καθώς τους προσέφερε γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και γνωριμίες με μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της χώρας μας.

Η κριτική επιτροπή, αφού παρακολούθησε τις εργασίες και των τεσσάρων ημερών, κατέληξε στην επιλογή έξι (6) μαθητών/τριών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην ερχόμενη 98η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, η οποία θα λάβει χώρα στο Τρόμσο (Tromsø) της Νορβηγίας, το διάστημα 4 με 12 Μαρτίου 2023. Ανάμεσά τους είναι η μαθήτριά μας Αθανασία Μπαλάση, ενώ η Ελίζα Κάλτσου διακρίθηκε ως 7η, δηλαδή 1η επιλαχούσα, και θα συμμετάσχει σε International Forum του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

Και οι δύο μαθήτριες άφησαν σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις για την κατάρτιση και την ευστροφία τους, τη συνεργατικότητα και τη ρητορική τους ικανότητα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Αθανασία και την Ελίζα, οι οποίες μας έκαναν υπερήφανους για ακόμη μία φορά, και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια !

___________

Υστερόγραφο:

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης έχει παράδοση στη συμμετοχή και τις διακρίσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων από το 1996. Στη φετινή Συνδιάσκεψη οι μαθήτριές μας συνάντησαν τρεις απόφοιτούς μας μέλη του Ε.Κ.Ν.Ε.

Οι δύο μαθήτριές μας μαζί με την απόφοιτο Χρυσαλίνα Γουλή, η οποία συμμετείχε ως πρόεδρος (chair) της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) και με τον απόφοιτο Κωνσταντίνο Καραθάνο, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, ο οποίος βοήθησε στην προετοιμασία των μαθητριών μας και παρακολούθησε την Ολομέλεια (general assembly) της Συνόδου. Η απόφοιτός μας Μαρία Κοϊμτζόγλου συμμετείχε ως Αντιπρόεδρος της Συνόδου.