Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Οκτ 3 2019

Με ποικίλες δραστηριότητες γιορτάστηκε και φέτος η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών, στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η Δ’ τάξη, για την ημέρα αυτή, δημιούργησε πρωτότυπα γλωσσικά πανό με ζωγραφιές και φράσεις καθημερινής επικοινωνίας σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η Στ’ τάξη είχε την ευκαιρία να επεξεργαστεί περαιτέρω το θέμα των ευρωπαϊκών γλωσσών μέσα από φυλλάδια, κουίζ καθώς και γλωσσικά παιχνίδια και βίντεο που είδαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος των αγγλικών.

Το μεγάλο γεγονός της ημέρας όμως ήταν και πάλι το Food Festival  της Ε’ τάξης, το οποίο εδώ και 10 χρόνια λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου. Η πρωτότυπη αυτή ιδέα περιλαμβάνει την προετοιμασία και το μαγείρεμα παραδοσιακών φαγητών προερχόμενων από τις χώρες Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, καθώς στόχος των ξένων γλωσσών που διδάσκονται στο σχολείο είναι τα παιδιά να έρχονται σε επαφή και με πολιτιστικά στοιχεία των χωρών αυτών. Αφού, λοιπόν, μάθουν τα παιδιά τις σχετικές φράσεις, διαλόγους και συνταγές μαγειρικής, στήνονται τρεις πάγκοι με τα φαγητά που έχουν ετοιμάσει οι μαθητές της Ε’ τάξης. Τα παιδιά χωρίζονται σε σερβιτόρους και πελάτες και οι παραγγελίες ξεκινούν, στην ξένη γλώσσα πάντα!

Στο διάλειμμα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νόστιμα εδέσματα των ξένων χωρών και οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, αρκεί βέβαια να μιλούσαν σε κάθε πάγκο την αντίστοιχη γλώσσα.

Επιπλέον, οι μαθητές της Ε’ τάξης είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με διάφορα παιχνίδια αυλής στα οποία  αξιοποίησαν τόσο τις γνώσεις τους στην ξένη γλώσσα όσο και την ταχύτητά τους! Όλοι οι μαθητές απόλαυσαν τα παραδοσιακά παιχνίδια και φαγητά  που στόχο είχαν να νιώσουν τα παιδιά τη χαρά της ζωντανής γλώσσας αλλά και την ανάγκη της πολυγλωσσίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Την προετοιμασία του Food Festival ανέλαβαν για άλλη μια φορά οι καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών του σχολείου μας.