Επαγγελματικές Διαδρομές
Μαρ 10 2023

 Ημέρα Επαγγελμάτων για τα παιδιά της Α΄ και Β΄ τάξης

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού» για την Α΄ και Β΄ τάξη. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί πάγιο θεσμό τα τελευταία χρόνια για το Σχολείο μας, καθώς η ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών μας για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί κύρια μέριμνά μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής κατεύθυνσης σπουδών και καθήκον του σχολείου είναι να προσπαθεί να τους παρέχει τα κατάλληλα ερεθίσματα και γνώσεις, ώστε να διαμορφώσουν μία όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη άποψη, πριν καταλήξουν στην τελική τους απόφαση για τον κλάδο σπουδών που θα επιλέξουν.

Η εκδήλωση αυτή ήταν και φέτος «υβριδική», δηλαδή διεξήχθη με διά ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις σε δύο  ζώνες για κάθε ομάδα μαθητών/τριών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης επέλεξαν, με ατομική τους δήλωση, επαγγελματικούς κλάδους που τους ενδιέφεραν και με βάση τις προτιμήσεις τους χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των ομιλητών/τριών που οι ίδιοι/ες είχαν διαλέξει.

Οι έγκριτοι επιστήμονες, ορισμένοι γονείς μαθητών μας ή απόφοιτοι του Σχολείου μας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να παρουσιάσουν στα παιδιά τον κλάδο σπουδών τους και να τους μεταφέρουν την προσωπική τους εμπειρία, ήταν, κατά αλφαβητική σειρά οι εξής: Αλεξίου Εμμανουήλ Μηχανολόγος  Μηχανικός – Αεροναυπηγός, Γεωργαντζής Αναστάσιος Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ευγενίδου Ελένη και Λαμπροπούλου Δήμητρα Χημικοί, Καπετάνου Δημήτρης Εικαστικός, Λαζαρίδου Δωροθέα Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, Λαΐδου Σταματία Βιολόγος, Μπρόκου Μαρία Διεθνολόγος – Ερευνήτρια, Νότας Δημήτρης Επιχειρηματίας, Σερεμέτας Γεώργιος Οικονομολόγος, Σίδη-Φραγκανδρέα Βασιλική Ιατρός – Παιδοογκολόγος, Στέφου Στέλλα Χριστίνα, Χορογράφος, Σταμκόπουλος Βαγγέλης Πληροφορικός, Τάσσης Δημήτρης Φυσικός, Χαλκιά Ιωάννα-Μαρκέλλα Θεατρολόγος και Χατζηλεωνίδα Μαρία Δικηγόρος – Νομικός – Διαμεσολαβήτρια.

Όλοι και όλες οι παραπάνω καταξιωμένοι/ες επιστήμονες με μεγάλη σαφήνεια και λεπτομέρεια κατατόπισαν τα παιδιά για το αντικείμενο των σπουδών τους και τις επαγγελματικές επιλογές που προσφέρει, καθώς και για τις εναλλακτικές προοπτικές που έχουν για εξειδίκευση σε διάφορους τομείς, στη χώρα μας ή στο εξωτερικό. Τόνισαν, επίσης, ότι στη σύγχρονη εποχή είναι επιτακτική η ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης με σκοπό τόσο την επαγγελματική κατάρτιση όσο και τη διαμόρφωση των απαραίτητων προσόντων, τα οποία θα καταστήσουν τον σύγχρονο επιστήμονα ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, καθώς για ορισμένους ο κλάδος που παρουσίασαν ήταν το δεύτερο πτυχίο τους, επεσήμαναν στα παιδιά ότι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να «αφουγκράζονται» τις ανάγκες της εποχής και να προσαρμόζουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό σε αυτές, ακολουθώντας παράλληλα τις προσωπικές τους κλίσεις και ενδιαφέροντα. Κατέθεσαν, τέλος, την προσωπική τους ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία, η οποία είναι πολύτιμη για τα παιδιά, προκειμένου να αντιληφθούν ότι η θεωρία των σπουδών εξελίσσεται σε πράξη εργασίας, που μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα που τους απασχολούσαν, ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση και έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι/ες από τις απαντήσεις και τις συμβουλές των επιστημόνων.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν η φιλόλογος καθηγήτρια Ιφιγένεια Αναγνώστου και η οικονομολόγος καθηγήτρια Μαρία Αμαλία Βέργουλα, με τη συνδρομή του Γραφείου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Σχολείου.

Ενδεικτικά είναι τα σχόλια παιδιών του Α1 που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις:

Στον πρώτο κύκλο παρακολούθησα την κ. Σίδη. Η παρουσίασή της μου άρεσε πάρα πολύ. Μας εξήγησε με ακρίβεια πως μπορούμε να ακολουθήσουμε τις σπουδές στον τομέα της ιατρικής καθώς και τι ειδικότητες υπάρχουν. Η κ. Ευγενίδου στον δεύτερο κύκλο, μας εξήγησε ακριβώς πως η χημεία είναι η ζωή μας και πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος όταν πάρει το πτυχίο του Χημικού. Μου άρεσε πάρα πολύ η παρουσίασή της.  

Βασιλένα

Ο κ. Νότας με την εμπειρία του μας ενθάρρυνε να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Ακόμα, να καταλάβουμε πως ανεξάρτητα από τις σπουδές τις οποίες θα ακολουθήσουμε δεν είναι αναγκαστικό να πορευτούμε σε μια κατεύθυνση για όλη μας τη ζωή. Επίσης, πως οι βαθμοί στο σχολείο δεν δείχνουν το πόσο πετυχημένος  είσαι..  

Θοδωρής

Στον πρώτο κύκλο παρακολούθησα την παρουσίαση για την πληροφορική. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και φανταστικό το σκεπτικό του «εφαρμογή-παιχνίδια» για παρουσίαση βιογραφικού. Στο δεύτερο κύκλο ο κ. Αλεξίου ήταν καταπληκτικός: ο τρόπος επεξήγησης, η κάλυψη και οι απαντήσεις αναλυτικές για να καταλαβαίνουν όλοι. Να ξανάρθει! 

Ζώης 

Καθώς δεν έχω αποφασίσει το πεδίο που θα ακολουθήσω ο κ. Σερεμέτας με βοήθησε πολύ, εξήγησε τις διάφορες κατευθύνσεις των οικονομικών, τη δική του πορεία αλλά και τομείς που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον.  

Απόστολος 

Μπόρεσα να καταλάβω πώς λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών και να μάθω τα μαθήματα που περιέχει. Πλέον μπορώ να συμβουλέψω και φίλους μου που θέλουν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη σχολή. Η ροή της ομιλίας του κ. Καπετάνου κύλησε πολύ καλά και μπορώ να πω πως κατάλαβα πολλά πράγματα.  

Κάτια 

Στον πρώτο κύκλο παρακολούθησα την κ. Στέφου και την κ. Χαλκιά. Περιεκτικές, σύντομες, αναλυτικές παρουσιάσεις των τομέων τους. Έμαθα χρήσιμα για μένα πράγματα, καθώς θέλω να ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο.  

Γλυκερία 

Η κ. Χατζηλεωνίδα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου κατατοπιστικά. Η παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η Νομική είναι μια από τις επιλογές μου ως επάγγελμα για το μέλλον και αυτή η παρουσίαση με επηρέασε θετικά.  

Σταυρούλα