“Επιλέγουμε την Ειρήνη”
Νοέ 6 2018

στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου

Την Πέμπτη στις 25 του Οκτώβρη 2018 το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης τίμησε για ακόμη μία χρονιά την ιστορία μας και γιόρτασε τις εθνικές επετείους της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης αλλά και της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με μία σεμνή και συγκινητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας.

    Η γιορτή, την οποία παρακολούθησαν και οι μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης αλλά και πολλοί γονείς και κηδεμόνες. ξεκίνησε με τη χορωδία του σχολείου μας να ψάλλει το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της πόλης μας, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του χρονικού της 26ης Οκτωβρίου του 1912 από τους μαθητές της Γ΄ τάξης Βράιλα Μάρκο, Μαυρόπουλο Θεόδωρο, Σοφιανού- Τσίντελ Ηλέκτρα και Φιλαδαρλή Αννελόρε. Στη συνέχεια, αφού αναγνώστηκαν τα πρακτικά, πραγματοποιήθηκε η παράδοση της σημαίας από τους σημαιοφόρους της προηγούμενης χρονιάς στους νέους αριστούχους που την παρέλαβαν, δεχόμενοι τα συγχαρητήρια των διευθυντών του Γυμνασίου κ. Αθανάσιου Νευροκοπλή και της διευθύντριας του Λυκείου, κ. Άννας Σγουρού καθώς και το χειροκρότημα του κοινού.

    Το δεύτερο μέρος της γιορτής άρχισε με στίχους από το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου, Οφειλή. Οι μαθητές της Α΄ τάξης που συμμετείχαν (Αλμπάνη Κ, Βελητσκάκης Γ, Γιαννιώτης Α, Ελεκίδης Μ, Κασακόγια Α, Κολυμπιώτης Ζ, Κουμπαρίδου Χ, Κωνσταντίνου Α, Μαυρόπουλος Κ, Μ.Α, Παπαδόπουλος Ν, Παραστατίδου Π, Π.Δ, Σιδηροπούλου Α, Σπυριδωνίδου Ν, Σπυροπούλου Ο, Τούλιου Ε, Τριανταφυλλίδου Α, Τσιρανίδου Ε.) με υποδειγματική σοβαρότητα παρουσίασαν τα γεγονότα. Ξεκινώντας από την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μίλησαν στη συνέχεια για το Έπος του ’40, τη γερμανική επίθεση, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής αλλά και την αντίσταση των Ελλήνων. Οι ιστορικές στιγμές ζωντάνευαν μέσα και από προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που πήραν μέρος σ’ αυτές, τη φωνή των οποίων άρθρωναν, διακόπτοντας σχεδόν την αφήγηση, οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Ανάμεσά τους και ένας δωσίλογος. Μέσα από μία προβολή (την οποία επιμελήθηκαν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Σπυρίδης Γ, Σφήκα Ε. και Παρίσης Δ)  το πρόσωπο του καταδότη φανερώθηκε, όλοι στράφηκαν προς το μέρος του και εκείνος αναγκάσθηκε να φύγει κυνηγημένος. Ακολούθησαν αναφορές στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση, στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ρωσίας και της Βόρειας Αφρικής για να φτάσουμε στο τέλος του πολέμου και τη συνθηκολόγηση των Γερμανών. Στίχοι από το ποίημα Ειρήνη του Γιάννη Ρίτσου σφράγισαν το κλείσιμο αυτής της παρουσίασης και τα παιδιά με μια φωνή δήλωσαν πως «επιλέγουν την ειρήνη», συγκινώντας τους θεατές. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια, οι συμμετέχοντες σχημάτιζαν με γράμματα που έβρισκαν μέσα στο «κουτί της Ιστορίας» λέξεις όπως όχι, πείνα, αντίποινα, λέξεις βαρύνουσας σημασίας που όλοι πρέπει να ακούσουν και να δουν με τελευταία τη λέξη ειρήνη. 

Επίσης, η χορωδία και η ορχήστρα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κ. Γκίνη Αναστασίας, ύμνησε τα ανδραγαθήματα των στρατιωτών μας στα ελληνοαλβανικά σύνορα με τα τραγούδια Μικρός Λαός και Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του, καθώς και με το τραγούδι Άγια Κυριακή, που ακούστηκε όταν αναφέρθηκε η συνεισφορά Ελλήνων καπετάνιων στη διαφυγή πολλών πατριωτών προς την Αίγυπτο. Στη χορωδία συμμετείχαν οι Ακριτοπούλου Γ, Βεκόπουλος Α, Δακουράς Θ, Κασακόγια Α, Κολτσάκη Β, Κώστα Ν, Μ.Π, Μπούσιου Β, Νανούσης Π, Νουλέζα Δ, Παναγιωτίδου Ι, Παπαοικονόμου Σ, Παυλίδης Κ, Σαμαράς Α, Σβάρνα Α, Σφήκα Ε, Τολίκα Ά, Τσούρλος Θ, Χριστοδουλίδου Κ. και στην ορχήστρα οι  Μυλωνάς Δ, Κατσάνου Σ, Παναγιωτοπούλου Α, Σπυρίδης Γ, Βεκόπουλος Α, Παυλίδης Κ, Κώστα Ν, Σαμαράς Α. Ο Δρ Μυλωνάς Βασίλειος συνόδευσε τα παιδιά παίζοντας κιθάρα και μαντολίνο.

   Η τελετή εορτασμού ολοκληρώθηκε με την απονομή Αριστείων, Βραβείων και Επαίνων προσωπικής βελτίωσης στους μαθητές του Γυμνασίου και ακολούθως σε εκείνους του Λυκείου, οι επιδόσεις των οποίων κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρξαν εξαιρετικές. Το χειροκρότημα που δέχθηκαν από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, τους γονείς αλλά και τους καθηγητές και τις καθηγήτριες τους ήταν ζεστό και ενθαρρυντικό, ώστε να συνεχίσουν την αξιόλογη προσπάθεια τους. Στο τέλος όλοι μαζί με περηφάνεια και συγκίνηση ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι καθηγήτριες Γεωργία Νάνου και Παναγιώτα Πλατσή.

Tο πρόγραμμα, το βίντεο καθώς και το ppt που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής μπορείτε να δείτε παρακάτω.