Ολοκλήρωση ευρωπαϊκού προγράμματος e-twinning: «From Shy to Shine»
Ιούν 26 2020

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, 2019-20, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning με τίτλο «From Shy to Shine». Το πρόγραμμα αυτό συνεχίστηκε και στο τρίτο σχολικό τρίμηνο και φυσικά προσαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες της πανδημίας με την εξ αποστάσεως ανάθεση εργασιών στους μαθητές μας.

Λίγο πριν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων (στις 10/3), είχε μόλις ολοκληρωθεί η δραματοποίηση του βιβλίου King of the jungle,  η οποία και πραγματοποιήθηκε στις σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος των αγγλικών. Πρόκειται για ένα ξενόγλωσσο λογοτεχνικό βιβλίο που διαπραγματεύεται το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και της αντιμετώπισής του. Οι μαθητές μας, έχοντας ήδη επεξεργαστεί το θέμα με προηγούμενο οπτικοακουστικό υλικό, ανέλαβαν στη συνέχεια να ενσαρκώσουν με μεγάλη ενσυναίσθηση και ωριμότητα τους 3 ήρωες του βιβλίου.

Στη συνέχεια (στις 5/4) και ενώ βρισκόμασταν σε κατάσταση γενικευμένου απαγορευτικού, ξεκίνησε η ανάθεση δημιουργικών εργασιών, προσαρμοσμένων  στα νέα δεδομένα και τρόπους μάθησης και επικοινωνίας. Οι εργασίες αυτές είχαν στόχο να βοηθήσουν τους μικρούς μαθητές αρχικά να επεξεργαστούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και στη συνέχεια να τα μοιραστούν με τους ευρωπαΐους  συνομηλίκους τους συνειδητοποιώντας το ότι αν και μακριά και μόνοι, ήμασταν τελικά όλοι μαζί σε αυτή τη νέα κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία.    

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες με την ενασχόλησή μας με την ιδέα της καλοσύνης (kindness). Τα παιδιά διάβασαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια που μιλούν για τη δύναμη της καλοσύνης και πως αυτή μπορεί να μας ενώσει και να μας κάνει πιο δυνατούς, πιο «λαμπερούς».

Ευχαριστούμε  όλους τους μαθητές μας που συνέβαλαν με τον ενθουσιασμό και την άοκνη προσπάθειά τους  στην πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού. Τους ευχόμαστε μία λαμπρή συνέχεια πορείας που θα μας κάνει όλους περήφανους.