Η Θεατρική Αγωγή σύμμαχος στο eTwinning έργο «Green Planet»
Οκτ 29 2023

Στο πλαίσιο συμμετοχής του Αρσάκειου Δημοτικού Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning «Green Planet», οι μαθητές της Β’ & Δ’ Τάξης του Σχολείου μας υλοποίησαν πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις μέσα από το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής με στόχο να εξερευνήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και να αναπτύξουν στάσεις σεβασμού και δραστηριοποίησης αναφορικά με τη φροντίδα  και προστασία του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της Β’ Τάξης έκαναν ατομικούς και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς με θέμα: «Γινόμαστε διαφημιστές». Στόχος της δράσης ήταν η ανάπτυξη της γλωσσικής και εκφραστικής ικανότητας των παιδιών. Σε σχέση με το θέμα του προγράμματος, τα παιδιά συνεργάστηκαν στην δημιουργία μιας διαφήμισης προώθησης της τοπικής παραγωγής προϊόντων. Βιολογικές καλλιέργειες με σεβασμό στο περιβάλλον. Έστησαν το σκηνικό, μοίρασαν ρόλους και σκηνοθέτησαν την διαφήμισή τους!

Επίσης μια άλλη δραστηριότητα που έκαναν, ήταν το κάθε τμήμα να χωριστεί σε 4 ομάδες με στόχο να παρουσιάσουν τα παιδιά μια πρωτότυπη ιστορία με οικολογικό ενδιαφέρον. Οι μικροί μαθητές αντάλλαξαν ιδέες, δημιούργησαν και παρουσίασαν τη δική τους ιστορία, χρησιμοποιώντας με φαντασία συμβολικά αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα από το πλούσιο υλικό της τάξης μας!

Στην ίδια δραστηριότητα πήρε μέρος με ενθουσιασμό και η Δ’ τάξη. Κάθε τμήμα χωρίστηκε σε 4 ομάδες, μοιράστηκαν ιδέες, δημιούργησαν σενάρια και παρουσίασαν την δική τους ιστορία, δίνοντας σχετικούς τίτλους όπως: «Ας βοηθήσουμε το περιβάλλον», «Εκπαιδευτική εκδρομή στο δάσος», «Το καλό παράδειγμα», «Τα 4 στοιχεία της φύσης» κ.α.

Επιπλέον έκαναν αυτοσχεδιασμούς σε ζευγάρια με θέμα: «Τηλεφωνικές συνομιλίες». Στόχος της δραστηριότητας ήταν η εξέλιξη της γλωσσικής έκφρασης των παιδιών με αλληλεπίδραση και συνεργασία. Συγκεκριμένα σε σχέση με το θέμα του προγράμματος eTwinning, τα παιδιά συνεργάστηκαν σε ζευγάρια συνομιλώντας για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συζήτησαν εικόνες που έζησαν τα ίδια ή συγγενείς τους και προβληματίστηκαν για την αντιμετώπισή τους.

Η Θεατρική Αγωγή αποδείχθηκε πραγματικός σύμμαχος στην υλοποίηση αυτών των δράσεων και στην ενθάρρυνση των μαθητών να σκεφτούν δημιουργικά και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο πλαίσιο του eTwinning έργου.Τους μαθητές ενέπνευσε και καθοδήγησε η καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Αικατερίνη Κουλιακιώτη.

Ευχόμαστε οι δράσεις των μαθητών μας για το έργο “Green Planet” να τους ενθαρρύνουν στη συνεχή προστασία του περιβάλλοντός και στη καλλιέργεια συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας περαιτέρω δράσεων για έναν πιο “Πράσινο Πλανήτη.”