To Club Λογοτεχνίας χωρίς σύνορα συνέχισε τις δράσεις του στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης.
Ιούν 9 2024

“Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε.” –
Μολιέρος

Από την αρχή του έτους έως το Μάιο είχαμε την χαρά να συνεχίσουμε την  επαφή μας με ποικίλα είδη λογοτεχνίας (κόμικ, μυθιστορήματα, ποιήματα, καλλιγραφήματα κτλ) στο πλαίσιο του Club Littéraire sans frontières  με την Α’ και Β’ Λυκείου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Γιώτα Γάτση και συνεργάτιδες την κα Ιφιγένεια Αναγνώστου και την κα Χαρά Τασιούλα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με έμπνευση και το ταξίδι που ετοιμάζαμε στη Νίκαια, γνώρισαν αποσπάσματα κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων, τα οποία προσπάθησαν να τα αναλύσουν, να τα αναπτύξουν και να τα συζητήσουν στην τάξη, μιας και προωθούσαν την ενσυναίσθηση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απόρριψη κάθε μορφής βίας. Ειδικά, κρίθηκε αναγκαίο σε μια περίοδο έξαρσης των γυναικοκτονιών αλλά και πολέμου να ασχοληθούμε με κείμενα που αναδείκνυαν τον σεβασμό στον άνθρωπο ανεξάρτητα από την έμφυλη ταυτότητά του και την ειρήνη. Γαλλικά ποιήματα βοήθησαν να προσεγγίσουμε περιστατικά του Ολοκαυτώματος και να τα συνδέσουμε με το σήμερα, αλλά και να συζητήσουμε εκτενώς την κακοποίηση των παιδιών στη ζώνη της Γάζας και στις περιοχές της Ουκρανίας .

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από την αξιοποίηση ποικίλου οπτικοακουστικού υλικού (συνεντεύξεων ταινιών και αφιερωμάτων σε γαλλικές πλατφόρμες ) γνώρισαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως την Simone Veil, εβραϊκής καταγωγής από την Νίκαια, και συνέδεσαν την βιογραφία της με περιστατικά του Ολοκαυτώματος. Δικηγόρος, πολιτικός, φεμινίστρια, η Simone Veil, μια γυναίκα σύμβολο όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, διορίστηκε Υπουργός Υγείας και ξεκίνησε αμέσως τον σημαντικό αγώνα νομιμοποίησης των αμβλώσεων στη χώρα. Τα κατάφερε τελικά να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, γνωστός και ως νόμος Veil, το 1975, αφού εξασφάλισε και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης στην Eθνοσυνέλευση. Μεγάλη χαρά για μας ήταν, κατά την  διάρκεια του ταξιδιού μας στην Κυανή Ακτή, η επίσκεψη  στη πόλη της Antibes, όπου θαυμάσαμε το μνημείο που στήθηκε προς τιμήν της. Οι μαθητές/τριές μας σε επόμενα μαθήματα παρουσίασαν το έργο της ρίχνοντας φως σε  σημαντικές πτυχές των γραπτών της. Παράλληλα, άλλα παιδιά παρουσίασαν στο πλαίσιο του club μας «τέχνη του δρόμου» απαθανατίζοντας με το φακό τους σημαντικά στιγμιότυπα από το ταξίδι μας, γνωρίζοντάς μας μια τέχνη που συνδυάζει πολλές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, αφού άλλωστε το  Club προσέγγιζε κάθε είδος τέχνης.

Σημαντικός σταθμός στο club μας ήταν η γνωριμία με τον Μολιέρο, τον πιο σημαντικό κλασικό συγγραφέα για τους Γάλλους. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έχοντας ως δώρο από το σχολείο μας μια μίνι έκδοση για τον Μολιέρο γνώρισαν την βιογραφία του και κάποια σπουδαία θεατρικά του έργα, μαθαίνοντας επιπλέον σημαντικές γλωσσικές  εκφράσεις που συνδέονται με εκείνη την εποχή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Γαλλολιβανέζο Αμίν Μααλούφ και να δουλέψουν αποσπάσματα από το έργο του «Φονικές ταυτότητες». Με κριτική ματιά αναγνώρισαν τη σύνδεση των αποσπασμάτων με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Τέλος, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την Simone de Beauvoir. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια, αποτέλεσε έμπνευση εικαστικών δημιουργημάτων που εμπεριείχαν σημαντικά αποφθέγματα της στηριγμένα πολλές φορές στο πολυδιαβασμένο βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο» που θεωρείται η βίβλος του φεμινισμού.

Ως κλείσιμο του φετινού Club, που λειτουργεί για τρίτη χρονιά, διοργανώθηκε η δεύτερη «Grande Lessive – Μεγάλη Μπουγάδα» [εδώ] στο σχολείο μας, εμπνευσμένη από την παγκόσμια εικαστική δράση συμμετοχικής τέχνης. Οι μαθητές/τριές μας συμμετείχαν με πολυτροπικά έργα από το Λογοτεχνικό καφέ μας, στέλνοντας μηνύματα που αφορούν την συμπερίληψη, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη, παραθέτοντας Γαλλόφωνους συγγραφείς ή δημιουργώντας δικά τους μηνύματα στα Γαλλικά.