«Cinema… διάβασες;» .. Μια διάκριση για τη μουσική της ταινίας
Απρ 22 2020

Βραβείο μουσικής επένδυσης στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Καλλιτεχνικής Παιδείας της Α΄ τάξης συγκροτήθηκε κινηματογραφική ομάδα με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Αναστασίας Γκίνη, με στόχο τη βιωματική ενασχόληση των μαθητών τόσο με δραστηριότητες δημιουργικής γραφής (σενάριο), όσο και με δραστηριότητες πολύτεχνης έκφρασης (θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, λογοτεχνία, φωτογραφία κ.α.), σύμφωνα με τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής/Καλλιτεχνικής Παιδείας.

Η ταινία, με τίτλο «Παράθυρο Παρηγορίας», συμμετείχε στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;» (που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ, το ΕΚΟΜΕ [Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας] και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου). Ο Διαγωνισμός υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Η ταινία του Σχολείου μας διακρίθηκε στον διαγωνισμό και απέσπασε βραβείο  στην κατηγορία της μουσικής σύνθεσης. Για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση συνεργάστηκαν η μαθήτρια της Α’ τάξης Ελισάβετ Λάλου και ο μαθητής της Β’ τάξης Κωνσταντίνος Παυλίδης. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.

 Δυο λόγια για την ταινία:

Υπόθεση ταινίας: Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του εφήβου είναι η φιλία. Οι σχέσεις του με τους συνομηλίκους του τον βοηθούν να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένειά του και να εξερευνήσει τον κόσμο έξω από αυτήν. Η ταινία, με πηγή έμπνευσης το καβαφικό ποίημα «Τα παράθυρα», πραγματεύεται την απεγνωσμένη προσπάθεια μίας έφηβης να κερδίσει το σεβασμό και την αποδοχή των συμμαθητριών της μέσω της εξωτερικής της εμφάνισης.  Πηγαίνει στο Σχολείο με διαφορετικό κάθε φορά είδος αμφίεσης. Η συνήθεια αυτή, όμως, απωθεί ακόμη περισσότερο τις συνομήλικές της που αισθάνονται την ανασφάλειά της, ενώ δε λείπουν οι στιγμές που της ασκούν ψυχολογική βία. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρωταγωνίστρια περνάει «μέρες βαρυές» και αγωνίζεται για να βρει ένα στήριγμα, μια αχτίδα φωτός, «τριγυρνάει για νάβρει τα παράθυρα». Και καθώς «τα παράθυρα δε βρίσκονται» ή «δε μπορεί να τάβρει», παρουσιάζεται στο δρόμο της ένα τυφλό κορίτσι με το οποίο γνωρίζεται και αναπτύσσεται μεταξύ τους μία πολύτιμη φιλία. Η τυφλή αναδεικνύεται σε «Παράθυρο παρηγορίας» για την έφηβη πρωταγωνίστρια διότι, αν και της λείπει το φως των ματιών, μπορεί και διακρίνει στον εσωτερικό κόσμο της νέας της φίλης μία ιδιαίτερη ομορφιά. Με τις συμβουλές της τυφλής η έφηβη αντιμετωπίζει τους φόβους και τις ανασφάλειές της και επιδιώκει «να γίνει ο εαυτός της», γεγονός που αποκαθιστά την εικόνα της στο Σχολείο και βελτιώνει την αυτοεκτίμησή της.

Συντελεστές (Τμήμα Καλλιτεχνικής Παιδείας): Το σενάριο έγραψαν οι μαθήτριες Αικατερίνη Λάμπρου, Ζαχαρένια Μολδοβάνη, Αναστασία Μπουζίκα Παπαθανασίου, Εύα Μαρίνα Οδυσσέως, Μαρία Παπαβασιλείου και Άννα Μαρία Υφαντή, στη σκηνοθετική ομάδα συμμετείχαν οι μαθήτριες Άννα Μαρία Υφαντή, Αναστασία Μπουζίκα Παπαθανασίου και Εύα Μαρίνα Οδυσσέως, στην ομάδα εικονοληψίας και διεύθυνσης φωτογραφίας οι μαθήτριες Αθανασία Κανταλάφτ, Αναστασία Μπουζίκα Παπαθανασίου και Εύα Μαρίνα Οδυσσέως, στο μοντάζ η Άννα Μαρία Υφαντή, ενώ για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση συνεργάστηκαν η μαθήτρια της Α’ τάξης Ελισάβετ Λάλου και ο μαθητής της Β’ τάξης Κωνσταντίνος Παυλίδης. Στην ερμηνεία ρόλων συμμετείχαν οι μαθήτριες του τμήματος της Καλλιτεχνικής Παιδείας Ελένη Αρβανιτίδου, Χαρίκλεια Βολουδάκη, Ελευθερία Γεωργιάδου,  Μυρτώ Δημόκα,  Σοφία Ηλιάδου,  Ευαγγελία Ιωάννα Κορακά, Ελισάβετ Λάλου, Αικατερίνη Λάμπρου, Δέσποινα Λεβέντη, Γεωργία Ματέλλα, Ειρήνη Μητακίδου, Ζαχαρένια Μολδοβάνη, Αναστασία Μπουζίκα Παπαθανασίου, Μαρία Ναθαναηλίδου, Εύα Μαρίνα Οδυσσέως, Μαρία Παπαβασιλείου, Μελπομένη Παπαδημοπούλου, Ελένη Μαρία Σαρρή, Χριστίνα Συράκη, Βασιλική Τραμπούκη, Ειρήνη Τυμπανίδη, Άννα Μαρία Υφαντή και Ελιάν Χάσα.

Η ταινία «Παράθυρο Παρηγορίας» έχει αναρτηθεί στο κανάλι youtube του Σχολείου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.