Ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο: στη Σαρδηνία του παρελθόντος…
Απρ 27 2022

Διδακτική επίσκεψη στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου

Την Τρίτη 12 Απριλίου δύο ομάδες μαθητών και μαθητριών της Α Λυκείου επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενείται η έκθεση «Σαρδηνία, μεγαλιθικό νησί. Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου». Ο νουραγκικός πολιτισμός της Σαρδηνίας ανήκει στη νεολιθική περίοδο της Ευρωπαϊκής ηπείρου και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Η διοργάνωση της έκθεσης είναι μια από τις δράσεις ενός προγράμματος Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Τουρισμού για την αρχαιολογία της Σαρδηνίας στη Μεσόγειο και πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην είσοδο της έκθεσης «υποδέχτηκε» τα παιδιά ο «ο επίτιμος προσκεκλημένος», σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου, ένας γίγαντας από το 700 π.Χ., ο οποίος ταξίδεψε όρθιος σε ειδική κατασκευή, για να φτάσει στην πόλη μας μαζί με άλλα κιβώτια, 28 στο σύνολό τους. Τα 188 εκθέματα και η υποδειγματική παρουσίασή τους από Έλληνες και Ιταλούς επιστήμονες στον χώρο του Μουσείου αναδεικνύουν εμπεριστατωμένα μια μεγάλη περίοδο της ευρωπαϊκής Προϊστορίας και Πρωτο-ιστορίας που απουσιάζει ή παρουσιάζεται ελάχιστα  από τα σχολικά εγχειρίδια.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μπρούτζινα αγαλματίδια, τον πολεμιστή με τις 2 ασπίδες και τα τέσσερα χέρια, τοξότες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, έναν βαίτυλο, να παρακολουθήσουν βίντεο που προβάλλουν τα ντολμέν, τα μενχίρ,  τα νουράγκι, τα αρχαία πηγάδια, τα σπίτια των γιγάντων και τα μεγαροειδή ιερά και να κατανοήσουν έτσι το φαινόμενο του μεγαλιθισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νεολιθικής περιόδου μέχρι την “δύση” της και την μετάβαση στις ιστορικές περιόδους του Χαλκού και του Σιδήρου.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Χρ. Αλεξάνδρου και Γ. Νάνου. Περισσότερα για την έκθεση εδώ.