«Συνυπάρχω – Συνανήκω – Συμπορεύομαι: Θεσμικό και αξιακό πλαίσιο. Κατακτήσεις και πρότάσεις».
Μαρ 12 2018

4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 23 και 24 Φεβρουαρίου 2018 στην πόλη των Σερρών και διοργανωτής ήταν το 2ο ΓΕΛ Σερρών. Θέμα του φετινού συμποσίου ήταν «Συνυπάρχω – Συνανήκω – Συμπορεύομαι: Θεσμικό και αξιακό πλαίσιο. Κατακτήσεις και προτάσεις».

Το Συμπόσιο ξεκίνησε, όπως πάντα, με το καλλιτεχνικό τμήμα, το οποίο έλαβε χώρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης πήρε μέρος με ένα χορευτικό δρώμενο, όπου πρωταγωνίστησαν οι μαθήτριές μας Νικολέττα Δημόκα, Άσπα Κάππα και Έλενα Σκαλίμη. Μέσα από μία εναλλαγή διαφορετικών μουσικών και χορών, κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα πως την αρχική απόρριψη της διαφορετικότητας μπορεί και πρέπει να τη διαδεχτεί η αποδοχή, και καταχειροκροτήθηκαν για την εμφάνισή τους.

Μετά το απαραίτητο γεύμα που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια πολύ φιλοξενη ατμόσφαιρα, μαθητές και καθηγητές μεταβήκαμε στους χώρους του 2ου ΓΕΛ Σερρών, όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε επιτροπές και είχαν την ευκαιρία για ένα τρίωρο να συζητήσουν το θέμα της διαφορετικότητας και τις διάφορες εκφάνσεις του και να προτείνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι φορείς κοινωνικοποίησης. Στη συνέχεια, οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς των Επιτροπών προχώρησαν στη σύνταξη των πορισμάτων και ακολούθησε μία γιορτή, κατά την οποία οι μαθητές μπόρεσαν να γνωριστούν καλύτερα και να διασκεδάσουν όλοι μαζί. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των καθηγητών, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση του συμποσίου και ακούστηκαν σκέψεις και προτάσεις για το θέμα της επόμενης χρονιάς. Η ημέρα έκλεισε με έναν περίπατο στους κεντρικούς πεζοδρόμους των Σερρών για την απαραίτητη νυχτερινή διασκέδαση.

Τη δεύτερη ημέρα έγινε η παρουσίαση των πορισμάτων από τους Προέδρους των Επιτροπών, ακολούθησαν ερωτήσεις και τα πορίσματα τέθηκαν προς ψηφοφορία. Όλα υπερψηφίστηκαν. Οι μαθητές για άλλη μια φορά εντυπωσίασαν με την ωριμότητά τους, τις καινοτόμες ιδέες τους και την κριτική τους σκέψη, που είναι δείγμα προς μίμηση και για τους μεγαλύτερους. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σερρών.

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στο Συμπόσιο αποτελεί, όπως κάθε χρόνο, μια εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές μας. Μέσα σε ένα κλίμα όπου απουσιάζει ο ανταγωνισμός, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με συμμαθητές τους άλλων σχολείων και να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν σχετικά με μείζονα κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα, να μάθουν να συνεργάζονται και να εκφράζουν με παρρησία τη γνώμη τους. Ειδικά για φέτος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το 2ο ΓΕΛ Σερρών για την άψογη διοργάνωση και τη φιλόξενη διάθεση.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Δημόκα Νικολέττα, Καμάρη Δήμητρα, Κάππα Ασπασία-Μαρία, Κατσαρού Ελένη-Μαρία, Κουδρόγλου Γεώργιος (Πρόεδρος). Ναϊσίδης Ιωσήφ, Παναγιωτοπούλου Αγγελική-Ειρήνη (Γραμματέας), Παπαθανασίου Αδριανός, Σκαλίμη Έλενα και Σταυροπούλου Μελπομένη. Την ευθύνη για την προετοιμασία των μαθητών είχαν οι καθηγήτριες Ιφιγένεια Αναγνώστου, Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, οι οποίες και συνόδευσαν τους μαθητές στις Σέρρες, και Αντωνία Βουλγαράκη.

Tο υλικό από το 4ο Μαθητικό Συμπόσιο έχει αναρτηθεί στο site της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας εδώ