Η Πινακοθήκη τής Επανάστασης
Μαρ 24 2021

 

Στο πλαίσιο  του μεγάλου εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Γένους, υπήρξε διάχυτος ο προβληματισμός για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από παιδιά μικρότερης ηλικίας, που δεν έχουν έρθει ακόμη σε ουσιαστική επαφή με την ιστορική αυτή περίοδο και τη σημασία της στο σημερινό γίγνεσθαι.

Η λύση δόθηκε, γι’ άλλη μια φορά, από τον Πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα μέσα από επιλεγμένους πίνακες ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων και εθνικοτήτων -λαϊκούς, λόγιους, Έλληνες ή Φιλέλληνες- που επηρεάστηκαν από τον μεγάλο ξεσηκωμό και τα γεγονότα  που τον συνόδευσαν.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα ψηφιακό παιχνίδι εκπαιδευτικού υλικού από εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως μέσα ή έξω από τη σχολική τάξη: Παρατίθενται μία σειρά από χαρακτηριστικούς πίνακες ζωγραφικής που συνδέονται με επιλεγμένες στιγμές της Επανάστασης. Κάθε πίνακας συνοδεύεται από ποικίλες μορφές πληροφόρησης, (δημοτικά τραγούδια, αφηγήσεις περιηγητών, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ιστορικές μαρτυρίες, εικόνες σύγχρονων καλλιτεχνημάτων) που «χτίζουν» την ιστορική γνώση, σε βαθμό και με τρόπο που να είναι διαχειρίσιμη από παιδιά 9-12 ετών.

Κάθε ζωγραφικός πίνακας, συνοδεύεται από μια μικρή αξιολόγηση πάνω στις βασικές πληροφορίες που δόθηκαν και με αυτόν τον τρόπο κάθε χρήστης (ή ομάδα χρηστών) λαμβάνει κωδικούς που «ξεκλειδώνουν» τη συνέχεια αυτού του ταξιδιού στον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης. 

 

 

Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως κάποιοι από τους επιλεγμένους πίνακες βοήθησαν, όταν δημιουργήθηκαν, να αναδειχθεί το ιστορικό γεγονός. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλαν καίρια στην ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών λαών και στην ανάπτυξη του κινήματος του Φιλελληνισμού, που τόσα προσέφερε στην προσπάθεια για λευτεριά. Ως εκ τούτου, η επαφή των παιδιών με τους πίνακες αυτούς αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς τα βοηθάει, εκτός των άλλων, να εντάξουν την Ελληνική Επανάσταση στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών που συντελέστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

*****

Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, οι ζωγραφικοί πίνακες συνεχίζουν να μας μιλούν και να μας αποκαλύπτουν μεγάλες και μικρές στιγμές του Αγώνα, συνδέοντας τοπία της πατρίδας μας με ανθρώπους αγωνιστές του τότε και του τώρα, απλούς, καθημερινούς, διανοούμενους, λαϊκούς, που άλλο δεν έχουν στον νου τους παρά «Ελευθερία και Γλώσσα».

 

Το παιχνίδι “Η Πινακοθήκη τής Επανάστασης”, παρέχεται στους μαθητές στο e-arsakeio και μπορείτε να το δείτε εδώ.