Ενημέρωση σε θέματα λειτουργία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης στα Αρσάκεια Σχολεία
Μαρ 27 2020

Αγαπητοί γονείς,

H Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία από την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού της σχολείου επέλεξε τη μικτή μάθηση, μια καθιερωμένη διεθνή πρακτική, με τον δάσκαλο και την πραγματική τάξη στο κέντρο και την ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω του e-arsakeio επικουρικά και συμπληρωματικά.

Η Φ.Ε., ήδη πριν από την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, είχε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια και αποφάσισε να κινηθεί προσεκτικά και με παιδαγωγική ευθύνη αξιοποιώντας το Ψηφιακό της Σχολείο. Από την ημέρα που με υπουργική απόφαση ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων, αναρτήθηκε στην πλατφόρμα e-arsakeio έκτακτο υποστηρικτικό υλικό για όλες τις τάξεις των Αρσακείων Σχολείων (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) στο πλαίσιο της ασύγχρονης εκπαίδευσης. Οι μαθητές με τον προσωπικό κωδικό τους βλέπουν έκτοτε το υλικό αυτό, το οποίο εμφανίζεται και θα εμφανίζεται ανά εργάσιμη ημέρα και μέχρι τις διακοπές του Πάσχα λόγω της απόφασης του Υπουργείου για παράταση της αναστολής λειτουργίας μέχρι τότε.

Παράλληλα, στη Φ.Ε. σχεδιαζόταν η επόμενη ημέρα για την περίπτωση που η παράταση θα συνεχισθεί και μετά τις διακοπές του Πάσχα. Ήδη η Φ.Ε. προχωρεί γοργά, έχοντας έτοιμες όλες τις προβλεπόμενες υποδομές, ώστε να θέσει σε εφαρμογή όλες τις παραμέτρους αξιοποίησης, από τους εκπαιδευτικούς της, της ασύγχρονης (και της αµφίδροµης επικοινωνίας με email)  και της σύγχρονης εκπαίδευσης για όλες τις τάξεις και για όλους τους μαθητές μέσα από την πλατφόρμα του e-arsakeio (που είναι εμπλουτισμένη με πολλά σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης και δυνατότητες). Έτσι θα μπορεί να ανταποκριθεί και στα νέα δεδομένα της ασύγχρονης και της σύγχρονης εκπαίδευσης και μάλιστα με απόλυτη ασφάλεια, με δεδομένο ότι τα Αρσάκεια Σχολεία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα, με έξι συγκροτήματα (Ψυχικό, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Τίρανα), με 30 σχολικές μονάδες, χιλιάδες μαθητές και πολλές εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Για την υλοποίηση των παραπάνω:

  1. Συνεχίζεται για κάθε εργάσιμη ημέρα και μέχρι 10 Απριλίου 2020 η ανάρτηση στην πλατφόρμα e-arsakeio έκτακτου υποστηρικτικού υλικού για όλες τις τάξεις των Αρσακείων Σχολείων. Επιπροσθέτως, αναρτώνται, την αμέσως επόμενη ημέρα (ώστε να έχουν προλάβει να μελετήσουν οι μαθητές τα αποσταλέντα θέματα) οι λύσεις – ενδεικτικές απαντήσεις επί των θεμάτων κατά περίπτωση, ώστε οι μαθητές να μπορούν να ελέγξουν τυχόν λάθη τους.
  2. Ενεργοποιείται από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, η αµφίδροµη επικοινωνία μαθητή – διδάσκοντος εκπαιδευτικού με στόχο την αναγκαία παιδαγωγική επαφή, την υποβολή αποριών από τους μαθητές και εργασιών που θα έχουν ανατεθεί στους μαθητές από τις 30 Μαρτίου και εξής, και αποστολή από τους εκπαιδευτικούς οδηγιών, ανατροφοδότησης κ.λπ. Τυχόν λεπτομέρειες εφαρμογής της αµφίδροµης επικοινωνίας μαθητή – διδάσκοντος εκπαιδευτικού θα σταλούν από το σχολείο στο οποίο φοιτά.
  3. Ενεργοποιείται από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 και η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποκλειστικά από την πλατφόρμα του e-arsakeio για λόγους λειτουργικούς αλλά και ασφάλειας της επικοινωνίας χωρίς δυνατότητα παρέμβασης εξωσχολικών παραγόντων. Υλοποιείται, αρχικά στην Γ΄ Λυκείου (σημείωση: σε κάποια Λύκεια θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα και στις τρεις τάξεις Λυκείου) με σταδιακή επέκταση για όλα τα σχολεία και τάξεις της Φ.Ε. από το  Λύκειο μέχρι το Δημοτικό.

Επισημαίνεται ότι σε κάποια Αρσάκεια σχολεία έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της αμφίδρομης επικοινωνίας διδάσκοντος-διδασκόμενου, αλλά και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω:

– Σε κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή της Φ.Ε. θα χορηγηθεί εταιρικό email. Ειδικότερα, μέχρι την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 θα σταλεί από τη Μηχανογράφηση της Φ.Ε. στο προσωπικό email κάθε γονέα το προσωπικό “εταιρικό” email του παιδιού του, το οποίο θα αποτελεί το «εργαλείο» με το οποίο θα επικοινωνεί με τους δασκάλους του στο πλαίσιο τόσο της ασύγχρονης όσο και της σύγχρονης εκπαίδευσης.

– Την ίδια ως άνω ημέρα θα έχει δοθεί προσωπικό εταιρικό email σε κάθε εκπαιδευτικό της Φ.Ε, που τυχόν δεν έχει.

– Στα εταιρικά email των μαθητών στέλνονται (κατά μαθητή) από το σχολείο τους τα ονόματα και τα αντίστοιχα email του-των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο τμήμα του με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν (ασύγχρονα ή σύγχρονα). Το ίδιο το σχολείο ενημερώνει τους μαθητές του για το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα και για τις ζώνες επικοινωνίας στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αγαπητοί γονείς,

στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, θέλουμε να γνωρίζετε ότι η Φ.Ε. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να σταθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά στους μαθητές της και στους κηδεμόνες τους. Σας ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση που επιδεικνύετε αλλά και για τα ενθαρρυντικά σχόλιά σας για τις πρωτοβουλίες που εγκαίρως αναλάβαμε.