Διαδραστικός χάρτης με τους Νεομάρτυρες Θεσσαλονίκης και περιχώρων, μια συνεργατική δημιουργία μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης
Οκτ 6 2021

Κατά την περσινή σχολική χρονιά 2020-21, στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, μαθήτριες και μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Σχολείου μας συνεργάστηκαν σε ένα εγχείρημα έρευνας σχετικά με τους Νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης και περιχώρων και δημιουργικής ανασύστασης προσώπων και γεγονότων αυτής της εποχής. Κατανεμημένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση καθηγητών τους, αφού πρώτα μελέτησαν πηγές, συναξάρια και εικονιστικό υλικό της εποχής (εικόνες, γκραβούρες περιηγητών, καρτ-ποστάλ κ.ά.) και έμαθαν πώς να χειρίζονται την εφαρμογή google map αλλά και να συνδέουν λειτουργικά διαφορετικά αρχεία σε ενιαία παρουσίαση (ppt), προχώρησαν στη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με δεκατέσσερεις συνολικά Νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων.

Το συνεργατικό αυτό έργο, αφιερωμένο στους Νεομάρτυρες, αποτυπώνει το μεράκι, την καλαισθησία αλλά και την προσωπική συγκίνηση των μαθητών, που αναδύθηκε από τη γνωριμία τους με τους καρτερικούς ήρωες της πίστης. Οι Νεομάρτυρες, απλοί λαϊκοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου στην πλειονότητά τους, κάθε ηλικίας (ανάμεσά τους αρκετά νεαρά παλικάρια και κοπέλες), προτίμησαν με παρρησία την ομολογία από την προδοσία της πίστης τους και υπέμειναν με θαυμαστή καρτερία τον βασανιστικό θάνατο. Δεν κατέφυγαν στην ανταπόδοση της βίας, αλλά στην ανεξικακία και τη συγχώρηση. Με την ηρωική στάση τους κατήσχυναν την υπεροψία των κρατούντων και με την αγιότητά τους ενίσχυσαν το φρόνημα των συμπατριωτών τους.  

Μπορείτε να δείτε και να περιηγηθείτε στον διαδραστικό χάρτη,

ο οποίος είναι ελεύθερα προσβάσιμος στην ψηφιακή πλατφόρμα e-arsakeio,

πατώντας το παρακάτω εικονίδιο:

 

Στον διαδραστικό χάρτη συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπες μαθητικές δημιουργίες (δημιουργικής γραφής, κάποιες από αυτές ηχογραφημένες, εικαστικές ψηφιακές συνθέσεις – κολάζ και google map), καθώς και εικόνες των νεομαρτύρων και οι σχετικές πηγές και αναφορές. Για τη δημιουργία  του διαδραστικού χάρτη συνεργάστηκαν ογδόντα πέντε [85] μαθητές, συντάχθηκαν πενήντα ένα [51] κείμενα δημιουργικής γραφής, δημιουργήθηκαν σαράντα [40] ψηφιακές συνθέσεις (κολάζ) και ένας [1] χάρτης google map, στο πλαίσιο των μαθημάτων των Θρησκευτικών, της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής, με υπεύθυνους τους καθηγητές: Θανάση Νευροκοπλή, Αποστολία Δεμερτζή και Βασιλική Αργυροπούλου.