Συμμετοχή στον διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες «Όλοι μετράνε / Everyone Counts / Chacun Compte»
Ιούν 11 2020

Κάτω από τον γενικό τίτλο «Όλοι μετράνε / Everyone Counts / Chacun Compte» η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Αρσάκειου Γυμνασίου, Όλγα Παπαδοπούλου, ύστερα από συζητήσεις -διά ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως- με τους συμμαθητές της αλλά και καταιγισμό ιδεών κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Γαλλικών με την κ. Γιώτα Γάτση, εμπνεύστηκε και δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Σκοπός του διαγωνισμού να διαδοθεί το μήνυμα ότι όλοι μετράνε στη μάχη ενάντια στον Covid-19, ανάμεσά τους και οι πρόσφυγες.

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τη ζωή όλων των ανθρώπων στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR, πάνω από εβδομήντα [70,8] εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από συρράξεις ή διώξεις, έχουν ανάγκη να προστατευθούν και αυτοί από τον ιό, όπως όλοι μας.

Όπως λέει ένα παλιό ρητό, «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις». Με το σχέδιο της, η Όλγα υπογράμμισε ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα, γλωσσικά μονοπάτια και βιώματα ζουν και αντιμετωπίζουν τον ίδιο ιό. Με σεβασμό στις θεματικές του διαγωνισμού θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι όλοι δικαιούμαστε να έχουμε προστασία από τον ιό. Όλοι οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί μεταξύ μας. Ο ιός μπορεί να προσβάλει τον καθέναν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε άλλους για αυτό. Ανησυχούμε όμως, γιατί οι πρόσφυγες μπορεί να αποτελέσουν στόχο διακρίσεων εν μέσω της πανδημίας.

Η μαθήτρια γράφοντας στα Γαλλικά «Όλοι είναι σημαντικοί. Όλοι μαζί ενάντια στον ιό», σχεδίασε τον σύγχρονο χαιρετισμό με τους αγκώνες από δύο «διαφορετικούς» ανθρώπους και στη μέση σχεδίασε τον ιό να συντρίβεται και να εξολοθρεύεται· μαζί με αυτόν και οι διακρίσεις που γεννιούνται σε περιόδους κρίσης. Στο σκίτσο διακρίνουμε στο μπράτσο του ενός παιδιού τον κουρνιαχτό ενός βομβαρδισμού…

Ας ευχηθούμε πάντοτε να βρίσκουμε έμπνευση και ελπίδα μέσα από τα μάτια των παιδιών, όπως της Όλγας.