Διδακτική επίσκεψη στο Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας «Κύκλος»
Μαρ 10 2022

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 17 μαθητές της Γ΄ τάξης, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ενώνοντας τις τελείες: από το σπίτι, τη γειτονιά μου και την πόλη που κατοικώ, στην πόλη που θέλω», συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το σπίτι μου, η γειτονιά μου, η περιοχή που θέλω να ζω» που υλοποιήθηκε από την παιδαγωγική ομάδα «Κύκλος – Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας».

Ο «Κύκλος – Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας» είναι μια καινοτόμος και συμμετοχική πρωτοβουλία υποστήριξης των γειτονιών και των πόλεων για τη μετάβασή τους προς ένα βιώσιμο μέλλον, βασισμένο στην κυκλικότητα και την ενεργό πολιτειότητα. Στεγάζεται σε ένα νέο, φωτεινό και καλαίσθητο χώρο, στην πλατεία Κουλέ Καφέ (Άνω Πόλη), που κέρδισε από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις των παιδιών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, αποτέλεσε μια προσομοίωση συμμετοχικού σχεδιασμού του σπιτιού και της περιοχής που θα ήθελαν να ζουν. Ατομικά και στη συνέχεια σε ομάδες, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προσωπικές τους ιδέες για την έννοια της κατοικίας και της κοινότητας, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στον σχεδιασμό τους. Οι εμψυχωτές του προγράμματος, Φίλιππος Ναχμίας και Σοφία Πετρίδου, διευκόλυναν την έκφραση των παιδιών, συντόνισαν τις παρουσιάσεις των εργασιών τους και τροφοδότησαν τη συζήτηση με ενθαρρυντικά σχόλια και προτάσεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η ομάδα εξοικειώθηκε με την έννοια της κυκλικής οικονομίας και ήρθε σε επαφή με τις υλοποιημένες δράσεις του Κύκλου και της InCommon, όπως την εγκατάσταση συνοικιακού κομποστοποιητή στην όμορη πλατεία και την καινοτόμο επιχείρηση «Κάφσιμο», που μετατρέπει τα υπολείμματα καφέ σε καύσιμη ύλη.

Ο βιωματικός και δημιουργικός χαρακτήρας του προγράμματος, σε συνδυασμό με την οικεία και φιλόξενη ατμόσφαιρα του χώρου και την εγκάρδια υποστήριξη των εμψυχωτών, λειτούργησαν ως ένα γόνιμο έδαφος ώστε οι μαθητές να προβληματιστούν και να συνδιαλλαγούν σχετικά με το όραμά τους για την πόλη που θα ήθελαν να ζουν.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων

Ελίζα Κάλτσου (Γ1): «Η επίσκεψη μας στον «Κύκλο» ήταν μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που ανταπεξήλθε στις προσδοκίες μας. Ο χώρος ήταν εξαιρετικά διαμορφωμένος και το περιβάλλον οικείο. Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο, συζητήσεις και βιντεάκια προσεγγίσαμε θέματα φλέγοντα, όπως αυτό της υπερκατανάλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο τρόπος διεξαγωγής ήταν εναλλακτικός και αρκετά πιο ελκυστικός προς εμάς τους μαθητές σε σχέση με τα μαθήματα του Σχολείου.  Εκτός όμως από τις ποικίλες γνώσεις που αποκομίσαμε από τούτη την εμπειρία, περάσαμε και υπέροχα! Ελπίζω να επισκεφτώ το μέρος ξανά σύντομα!»

Κάτια Τεμπερεκίδου (Γ3): «Μου άρεσε που στην αρχή μιλήσαμε για τη μέρα μας και δεν ξεκινήσαμε κατευθείαν τις δραστηριότητες, γιατί έτσι ένιωσα πιο άνετα. Επίσης, η ζωγραφική ως εργαλείο αποτύπωσης των ιδεών μας, με έκανε να χαλαρώσω αλλά και να συνεργαστώ με κάποιες συμμαθήτριές μου. Το περιβάλλον ήταν πολύ φιλικό και δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή άβολα. Η κ. Σοφία και ο κ. Φίλιππος ήταν πολύ ευγενικοί και προσωπικά με έκαναν να νιώσω ευπρόσδεκτη, αν και τους έβλεπα για πρώτη φορά. Γενικότερα, μου άρεσε που ήμασταν πιο ελεύθεροι και μπορούσαμε να συζητάμε μεταξύ μας και το ότι είχαμε ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες.»

Δήμητρα Χασιώτη (Γ3): «Ο Κύκλος είναι ένα εργαστήριο αστικής βιωσιμότητας και κυκλικότητας, όπου μας έμαθαν τι είναι η κυκλική οικονομία και συζητήσαμε διάφορες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε την περιβαλλοντική κατάσταση που ζούμε. Ζωγραφίσαμε την πόλη στην οποία θα θέλαμε να κατοικούμε, μαζί με τα μελλοντικά μας σπίτια. Αυτή η πόλη που δημιουργήσαμε ήταν φτιαγμένη για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον κόσμο. Χάρηκα πολύ που μπόρεσα να συνεργαστώ με τις συμμαθήτριές μου αλλά και για το αποτέλεσμα που παράξαμε. Πιστεύω πως μετά από αυτό το βιωματικό εργαστήριο, το οποίο με συνέφερε στην πραγματικότητα από τη μια πλευρά και από την άλλη μου έδωσε μια μικρή ιδέα ελπίδας για το μέλλον, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να ξανά επισκεφτώ αυτό το δημιουργικό εργαστήριο.»

Παπακώστας Σάκης (Γ2): «Η εμπειρία ήταν πολύ ευχάριστη και όμορφη με όλα τα εργαστήρια. Το πιο δυνατό στοιχείο πιστεύω πως ήταν η μετάβαση από μια ατομική εργασία (σχεδίαση σπιτιού) σε μια ομαδική εργασία (σχεδίαση πόλης). Θα μπορούσαμε να είχαμε εστιάσει περισσότερο το ενδιαφέρον και τη συζήτηση στα δυο ενημερωτικά βίντεο που παρακολουθήσαμε, σε γενικές γραμμές όμως ήταν ωραίο και δημιουργικό.»

Αραμπατζή Κατερίνα (Γ1): «Εγώ βρήκα το θέμα τις επίσκεψης αρκετά ενδιαφέρον. Επίσης, μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο εργαστήκαμε και γενικά θεωρώ ότι ο χρόνος πέρασε αρκετά δημιουργικά.»

Ιωσηφίδης Νικόλας (Γ1): «Ήταν η πιο εναλλακτική εκδρομή που έχουμε πάει ποτέ. Υπήρχε αλληλεπίδραση μεταξύ εμάς και των υπευθύνων, αλλά και αλληλοκατανόηση και οργάνωση. Το κλίμα ήταν ζεστό αλλά και οικείο. Ενημερωθήκαμε για την κυκλική οικονομία και τη συνεργατική σχεδίαση, βλέποντάς τα αυτά στην πράξη, και ενημερωθήκαμε για τρέχοντα projects, όπως το κάφσιμο. Μέσω αυτών καταλάβαμε πως μέσω πολύ απλών πράξεων αλλά και ενημερώσεων της κοινωνίας, θα έχουμε επίδραση στο περιβαλλοντικό -και όχι μόνο- πρόβλημα.»

Σαββουλίδου Μακρίνα (Γ3) : «Κατά τη γνώμη μου η συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο με θέμα τη βιωσιμότητα και κυκλικότητα ήταν το καλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτής της σχολικής χρονιάς. Η ατμόσφαιρα στον «Κύκλο», όπως ονομάζεται ο συγκεκριμένος χώρος στην Άνω Πόλη, ήταν φιλική και ευχάριστη και δουλεύαμε χαλαρά, χωρίς καμιά πίεση. Καθώς είχε περάσει αρκετός καιρός από τότε που είχα  καθίσει και σχεδιάσει, ειδικά με θέμα τη πόλη μας στο μέλλον, δεν περίμενα η διαδικασία να είναι τόσο ευχάριστη. Οι ιδέες που σκέφτηκα ήταν καινούργιες και με εξέπληξαν. Φαίνεται πως το χαρούμενο περιβάλλον, απελευθερωμένο από σχολικές πιέσεις, διορίες και περιορισμούς κάθε είδους επιδρά στη ψυχολογία και τη φαντασία με τρόπο ανέλπιστο. Η σύνθεση των σχεδίων της ομάδας μου, μου άρεσε ιδιαίτερα και με γέμισε με αισιοδοξία για το μέλλον, που πολλές φορές μοιάζει δυσοίωνο.»