δυο λόγια για το σχολείο μας
Σεπ 10 2018

για να περιηγηθείτε στο άλμπουμ, πατήστε το βελάκι 

Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης διεξάγεται ένας καθημερινός αγώνας που στοχεύει να αποκαταστήσει τη σχολική πραγματικότητα ως τόπο πολύπλευρης σπουδής, στίβο ευγενούς άμιλλας και καλλιέργειας Ανθρώπων.

Είναι γνωστό ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και ειδικότερα το Γυμνάσιο, σηματοδοτεί μια πολυεπίπεδη και εξαιρετικά κρίσιμη μετάβαση του μαθητή σε έναν καινούργιο κόσμο. Ο κόσμος των γυμνασιακών χρόνων χαρακτηρίζεται από έντονους μετασχηματισμούς (εξωτερικούς και εσωτερικούς) και καθοριστικές ψυχικές εγχαράξεις, που τροχιοδρομούν την εφηβική προσωπικότητα προς την ενηλικίωση. Μερικές από τις κρίσιμες μεταβάσεις αυτής της διαδρομής είναι:

• η πορεία από την παιδικότητα στην ωριμότητα,
• η αναζήτηση και οικοδόμηση ταυτότητας προσωπικής,
• η αλλαγή στα πρόσωπα αναφοράς στη σχολική καθημερινότητα (από τον «δάσκαλό μου» στους πολλούς καθηγητές),
• η σταδιακή εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα που εισάγουν στον γοητευτικό –αλλά και απαιτητικό– κόσμο της επιστήμης,
• η απαίτηση για σταδιακή χειραφέτηση από τα γονικά πρότυπα, αλλά και για πιο ενεργή και διευρυμένη κοινωνικοποίηση σε μεγαλύτερα και μη ελεγχόμενα συστήματα.

Σε αυτή την πολυεπίπεδη μετάβαση, οι καθηγητές του Σχολείου στεκόμαστε συνοδοιπόροι και καθοδηγητές των μαθητών και των μαθητριών μας. Στην πορεία προς την ενηλικίωση, την επιστημονική συγκρότηση και τη θεμελίωση προσωπικού συστήματος αξιών με κοινωνική ευαισθησία και πνευματική αναφορά, είμαστε δίπλα τους κι αγωνιζόμαστε μαζί τους. Αισθανόμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι συν-εργαζόμαστε σε αυτό το Σχολείο και ελπίζουμε πως δικαιώνουμε –στο μέτρο του δυνατού– τις προσδοκίες όλων, υπηρετώντας αρχές και αξίες που δίνουν ελπίδα και προοπτική. Χαιρόμαστε τόσο για τα μεγάλα, τις πανελλήνιες επιτυχίες και τις διασχολικές διακρίσεις, όσο και για μικρά –εξίσου σημαντικά– βήματα που καθημερινά κατορθώνουν οι μαθητές μας –είτε αυτά αφορούν την πρόοδό τους στη γνώση, είτε στην ηθική και κοινωνική τους συγκρότηση.

Τα Αρσάκεια Σχολεία έχουν χαράξει εδώ και πολλά χρόνια, με πλήρη συνείδηση του χρέους τους, το δικό τους δρόμο για την προσφορά παιδείας με ιδιαίτερη ταυτότητα: παιδείας ελληνικής, με ανοιχτούς ορίζοντες στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, με σταθερή την καλλιέργεια δημοκρατικής συνείδησης, με τολμηρά και αξιόπιστα βήματα στη νέα ψηφιακή εποχή. Γι’ αυτόν τον λόγο και λειτουργούν με πρωταρχικό μέλημα τη διατήρηση και την ενίσχυση της δικής τους ξεχωριστής ακαδημαϊκής ταυτότητας.