Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του φορέα Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με βάση τη θεματική ενότητα «Οικολογία- Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά» και με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αναστασία Γκίνη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές επισκέφθηκαν την περιοχή των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη και ξεναγήθηκαν στο Παραλίμνιο Πάρκο του Αγίου Βασιλείου. Εντυπωσιακός ήταν ο «Πύργος του Αγίου Βασιλείου», ο οποίος αγγίζει τα 15 μέτρα και στέκει αγέρωχος στη νότια όχθη της Κορώνειας. Χτισμένος τον 14ο αιώνα, χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση ψαριών από τη λίμνη, αλιευτικών ειδών και γεωργικών προϊόντων από την εύφορη γύρω περιοχή.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης στην Απολλωνία όπου ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη του προγράμματος σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη από τη μεγάλη παλαιότερη Μυγδονία λίμνη, το είδος των πετρωμάτων της περιοχής (σχιστόλιθοι, γνεύσιοι, φυλλίτες, ασβεστόλιθοι και ψαμίτες) και τη σύνδεση της ονομασίας τους με μύθους και δοξασίες. Ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση στη λίμνη Βόλβη και περιήγηση στις Νυμφόπετρες, το γραφικό απολιθωμένο δάσος. Πρόκειται για κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς από ανθρακικό ασβέστιο με διάφορες προσμίξεις, γνωστοί ως «τραβερτίνες». Διάφοροι μύθοι συνδέονται με το γεωλογικό πάρκο της Νυμφόπετρας, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης.
Στόχος της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σπουδαία βιολογική, οικολογική, επιστημονική και τουριστική αξία της περιοχής αλλά και η ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (τη συρρίκνωσή των λιμνών και την οικολογική κατάρρευση)καθώς και τα κυριότερα αίτια που τα προκαλούν.
Παράλληλα, οι μαθητές προσέγγισαν με βιωματικό τρόπο έννοιες που έχουν διδαχθεί στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων όπως βιοποικιλότητα, οικοσύστημα, οικολογικό αποτύπωμα, προστατευόμενες περιοχές, Εθνικά Πάρκα, Δίκτυο Natura 2000 κ.α.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι φιλόλογοι Μαρία Φωτίου (υποδιευθύντρια) και Σουζάνα Καρανάσιου, ο μαθηματικός Αλέξιος Μάντζιος, ο θεολόγος Παναγιώτης Μπεζανάς και η μουσικολόγος καθηγήτρια Αναστασία Γκίνη.