«Τα όριά μας». Μια ταινία για το άθλημα του Παιδιού, του Γονιού και του Τριάθλου.
Μαρ 29 2023

«Αν θες να γίνεις αθλητής μεγάλος και σπουδαίος,

ποτέ μη νιώσεις δέος αν σε χειροκροτούν.

Να θέλεις ν’ αγωνίζεσαι πάντα για μιαν ιδέα!

Δεν είναι τα σπουδαία όσα οι πολλοί κοιτούν».

Την Τρίτη 21 Μαρτίου οι μαθήτριες και οι μαθητές και των τριών τάξεων του Αρσακείου Γυμνασίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Τα όριά μας». Πρόκειται για μια ταινία που έχει επιλεγεί και βραβευτεί ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές στις καλύτερες αθλητικές ταινίες στο κόσμο, στον τελικό των 20ο Φεστιβάλ στο Μιλάνο στις 13 Νοεμβρίου του 2022.

Ένας αθλητής με αναπηρία πηγαίνει την επτάχρονη κόρη του και τον πεντάχρονο γιο του να τρέξουν έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου και θυμάται τον πιο δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ποτέ, ένα IRONMAN: μια από τις πιο εξαντλητικές ψυχο-σωματικές δοκιμασίες που μπορεί ν’ αντέξει κανείς σε μια μέρα. Έναν αγώνα που περιλαμβάνει 3,86χλμ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδήλατο και τα 42 χλμ. ενός Μαραθωνίου. Πριν και μετά τους αγώνες η ταινία εξερευνά πώς και εάν τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν την ιδέα του ακραίου τριάθλου που τόσο πολύ γοητεύει τους μεγάλους.

Ένας από τους κύριους στόχους της ταινίας είναι να εμφυσήσει στα παιδιά την έννοια της διαφορετικότητας, τις αξίες της οικογένειας, της φιλίας, της καταλυτικής επίδρασης του αθλητισμού και της προσπάθειας. Επιπρόσθετα συνεισφέρει, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες συμμαθητών τους με διαφορετικότητα, αλλά και να αναπτερώσει το ηθικό εκείνων, που μπορεί να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή μαθησιακής ή σωματικής πρόκλησης. Η ζωή μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά με την κατάλληλη στοχοθεσία, υπομονή και προσπάθεια, μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει τα δικά του όρια.

Μετά το τέλος της ταινίας και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, τα παιδιά είχαν την ευχάριστη έκπληξη να συνομιλήσουν δια ζώσης με τον ίδιο τον πρωταγωνιστή και Paralympian Ironman Γιάννη Χατζήμπεη. Πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, δίνοντας ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση, γεμάτη αισιοδοξία και μηνύματα ζωής, από έναν αξιέπαινο τριαθλητή!

Την επιμέλεια για την οργάνωση της δράσης είχαν ο Διευθυντής του Σχολείου μας Θανάσης Νευροκοπλής και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Μαθάς.

 

Εντυπώσεις των μαθητών και μαθητριών μας

Η ταινία που παρακολουθήσαμε στο Σχολείο μου, «Τα όριά μας», ήταν μία συναρπαστική ταινία που μιλά για τη δύναμη του ανθρώπου να δοκιμάσει και να ξεπεράσει τα όριά του. Με έκανε να αναρωτιέμαι για τα δικά μου όνειρα και όρια και τις θυσίες που χρειάζεται να υποβληθώ για να τα πραγματοποιήσω, επειδή ασχολούμαι με τον αθλητισμό.

Η σκηνή που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η αρχή του αγωνίσματος, όταν οι συμμετέχοντες πέφτουν στη λίμνη φορώντας κίτρινα σκουφάκια, τα νερά ανακατεύονται από τα χέρια τους, κι ενώ ο στόχος του τερματισμού είναι κοινός, καταλαβαίνεις πως ο καθένας δίνει τη δική του προσωπική μάχη. Μία ακόμη σκηνή είναι όταν όλοι τερματίζουν και είναι χαρούμενοι ανεξάρτητα με τη θέση που τερμάτισαν. Τέλος, κάτι που πιστεύω και εγώ πως με βοηθά αρκετά στους αγώνες είναι η ψυχολογία και η εμψύχωση. Ακόμη κι αν κάποιος αθλητής είναι πάρα πολύ καλός στο άθλημα του, αν δεν αγαπά αυτό που κάνει τότε δε θα τα καταφέρει.

Βασιλική Παντελίδου

 

Μπορώ να ομολογήσω ότι η ταινία ήταν κάτι που δεν περίμενα. Ποτέ δεν είχα φανταστεί πως η ζωή ενός τέτοιου αθλητή  θα ήταν έστω και λίγο φυσιολογική. Νομίζω ότι, όταν ακούμε για  έναν άνθρωπο που έχει παρόμοιες ιδιαιτερότητες με τον κ. Χατζήμπεη, σκεφτόμαστε πως δεν μπορούν να φτιάξουν τη ζωή τους, μια οικογένεια, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να ασχοληθούν με τα αθλήματα, πόσο μάλλον να κάνουν τρίαθλο! Όμως πλέον θεωρώ πως γίνεται και σίγουρα ο κύριος Χατζήμπεης αποτελεί πρότυπο. Η ταινία μπόρεσε να συνδυάσει διάφορες πτυχές της ζωής του αθλητή αποτυπώνοντας κάποιες δυσκολίες αλλά και την ανάλαφρη και ευχάριστη πλευρά της ζωής. Σίγουρα αυτό που συγκρατώ είναι να μην τα παρατάω σε κάθε δυσκολία, καθώς πρέπει να δοκιμάζουμε τα όριά μας.

Δέσποινα Μπάτσιου

 

Μου άρεσε πάρα πολύ που έμαθα για το τρίαθλο, για το πώς τα κατάφερε ο κύριος Χατζήμπεης και για την εμπειρία του.

Χάρης Σπερελάκης

 

Σήμερα έμαθα ότι δεν μπορεί μόνο ένας αρτιμελής να καταφέρει να φτάσει τον στόχο, αλλά μπορεί να το κάνει αυτό και ένας άνθρωπος με αναπηρία. Επίσης, τα άτομα με αναπηρία που έχουν το θάρρος να πάνε στο ironman, να κάνουν τόσα χιλιόμετρα και να τερματίσουν κιόλας, πρέπει ναι είναι πολύ περήφανοι για τον εαυτό τους.

Μάριος Κουρούδης

 

Σήμερα, ακόμη και αν στην αρχή ήμασταν λιγάκι διστακτικοί, παρακολουθήσαμε μια ταινία, η οποία μας δίδαξε, μας άλλαξε και μας δημιούργησε τις πιο όμορφες εντυπώσεις. Συνήθως τα βίντεο είναι απρόσωπα, και διστάζουν να περιγράψουν πραγματικές ιστορίες, ωστόσο αυτή τη φορά τα βιώματα του κυρίου Χατζήμπεη μίλησαν στους θεατές με τόση παραστατικότητα που στο τέλος ασυναίσθητα χειροκροτήσαμε τον αθλητή που πρωταγωνιστούσε στην ταινία. Έναν αθλητή ο οποίος, φτάνοντας τα όριά του, κατάφερε πολλά περισσότερα από όσα ο μέσος θεατής θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Ο τερματισμός του στο τρίαθλο μπορεί να μην του έδωσε την υψηλότερη θέση στο βάθρο, ωστόσο αναμφίβολα τον γέμισε περηφάνια, και ικανοποίηση. Εξάλλου δεν χρειαζόταν την επιβράβευση του χρυσού μεταλλίου, όπως αποδείχθηκε, καθώς είχε κερδίσει τον μεγαλύτερο αγώνα στην ζωή και πρωτίστως την αγάπη της οικογένειάς του. Έπειτα από το τέλος της ταινίας και αφού είχαμε ήδη αρκετά θέματα να αναλύσουμε, από την πόρτα του Σχολείου εμφανίστηκε ο πρωταγωνιστής της ταινίας και μας απάντησε όσες απορίες μας είχε δημιουργήσει νωρίτερα με την ιστορία της ζωής του. Ο όμορφος αυτός διάλογος μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ελπίδα ότι τα αληθινά πρότυπα θα αρχίσουν να προβάλλονται περισσότερο στην κοινωνίας μας, ώστε όλοι εμείς να ακολουθήσουμε τον δρόμο που οι αληθινοί άνθρωποι χάραξαν.

Κωνσταντίνα Οικονόμου

 

Ήταν πολύ ωραία που ήρθε και μας μίλησε ένας έμπειρος άνθρωπος, που έχει καταφέρει να πετύχει έναν μεγάλο στόχο που έθεσε. Πιστεύω ότι πολλά παιδιά θα ακούσουν τις συμβουλές του και θα καταφέρουν και αυτά κάποτε να πετύχουν τον στόχο τους, όποιος κι αν είναι αυτός. Επίσης, ήταν εντυπωσιακό το πόσο υπομονή και επιμονή είχε αυτός ο άνθρωπος και παρά τις δυσκολίες του και τα κακοήθη σχόλια που δεχόταν, κατάφερε να επιτύχει. Αισθάνομαι τυχερή που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν τέτοιο άνθρωπο από κοντά!

Μαρία Τιμολόγου

 

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 είχαμε την τύχη να επισκεφτεί το σχολείο μας ο σπουδαίος παραολυμπιονίκης κύριος Γιάννης Χατζήμπεης. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση μαζί του, είδαμε μια ταινία για τη ζωή του και την προσπάθειά του συμμετέχοντας στον αγώνα τριάθλου Ironman. Η ταινία μάς δίδαξε ότι οι άνθρωποι με αναπηρία που δεν το βάζουν κάτω έχουν την ίδια επιτυχία στη ζωή τους με τους αρτιμελείς. Στην ταινία γνωρίσαμε και τα παιδιά του κυρίου Χατζήμπεη τα οποία είναι περήφανα για τον μπαμπά τους και αγαπούν τον αθλητισμό όπως αυτός. Όταν τελείωσε το έργο, ο κύριος Χατζήμπεης μας μίλησε για την προσωπική του ζωή, για τις σπουδές του, για τα όνειρά του, για την αναπηρία του και για τα παιδικά του χρόνια.

Με εντυπωσίασε πολύ και ο κύριος Χατζήμπεης αλλά και ότι δεν θεωρεί ότι η αναπηρία του ήτανε γι’ αυτόν συμφορά αλλά πολύ νωρίς με τη συμπαράσταση των γονιών του είχε μια φυσιολογική ζωή γεμάτη αγάπη και συμπαράσταση. Μας εξήγησε πώς κάνει τα πάντα με ένα χέρι και ότι δεν στεναχωριέται που έχει ένα χέρι, γιατί ξεπέρασε τις δυσκολίες από μικρός και νιώθει ευτυχισμένος για ό,τι έχει καταφέρει. Τέλος μας παρότρυνε να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό και να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους το ίδιο, με ή χωρίς αναπηρία. Όταν έφυγε, ένιωσα ότι γνώρισα έναν θαυμάσιο άνθρωπο με ήθος, αξιοπρέπεια, τόλμη, ευγένεια και ευαισθησία.

Ηλιάνα Κουλτούκη

 

Προσωπικά μού άρεσε πολύ η ταινία γιατί μέσα από αυτήν έμαθα για το τρίαθλο Ironman, το οποίο μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και δεν είχα ξανακούσει για αυτό. Επίσης, έμαθα πως όποια δυσκολία και να έχουμε πρέπει να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε, για να συνεχίσουμε, όπως οι άνθρωποι σε αυτό το άθλημα που έχουν κάποια προβλήματα αλλά συνεχίζουν να αθλούνται και παράλληλα να κάνουν αυτό που αγαπούν. Όσο για την επίσκεψη του κυρίου Χατζήμπεη ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που μας έδωσε τη δυνατότητα να τον γνωρίσουμε από κοντά και να τον ρωτήσουμε μερικά πράγματα που μας φάνηκαν περίεργα.

Τάσος Κυριακίδης

 

Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι όχι απλά παρακολουθήσαμε στην οθόνη τον κύριο Χατζήμπεη, αλλά τον είδαμε και από κοντά. Δεν τον είχα ακούσει πιο παλιά μα τώρα που τον έμαθα νιώθω περήφανος που η χώρα μας έχει ανθρώπους σαν κι αυτόν, που δεν τα παρατάνε ποτέ ό,τι δυσκολία και να υπάρχει και ακολουθούν τόσο πιστά τα όνειρα τους. Με εξέπληξε το γεγονός ότι έχει συμμετάσχει σε ένα τόσο δύσκολο αγώνισμα μόνο με ένα χέρι.

Κωστής Φιλιππόπουλος

 

Η ταινία, όπως και η συζήτηση στη συνέχεια με τον κύριο Χατζήμπεη μού άρεσε πολύ γιατί είχε πολλά διδάγματα με κύριο το ότι όποια δυσκολία και να αντιμετωπίζεις στη ζωή σου, δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Επιπλέον αυτή η δυσκολία δεν πρέπει να γίνει αιτία να στερηθείς  πράγματα που σου αρέσουν . Επίσης μου άρεσε διότι μας έδειξε πως, όταν κάτι το θέλεις, μπορείς με την προσπάθεια να το πετύχεις. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο το πόσο σημαντική είναι  η υποστήριξη από κοντινά σου άτομα για να φτάσεις στην επιτυχία.

Εβίτα Τσάνη