Tην Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ και Γ’ τάξης πραγματοποίησαν την πέμπτη διδακτική τους επίσκεψη στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για τη σεξουαλική αγωγή και τη συμπερίληψη.
Οι μαθήτριες Κατερίνα Παπαδρόσου και Αγγελική Ζαχαριάδου κατέγραψαν την εμπειρία τους: «Την περασμένη Πέμπτη πήγαμε με το Σχολείο να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση. Το συγκεκριμένο είδος θεάτρου- θέατρο Φόρουμ- είναι πολύ ιδιαίτερο, διότι καλεί τους θεατές να συμμετάσχουν και να αλλάξουν την ροή της ιστορίας. Ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την εμπειρία, καθώς μας ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Η παράσταση είχε ως θέμα την έμφυλη βία. Θεωρούμε πως μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτή, νιώσαμε ενσυναίσθηση για την πρωταγωνίστρια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή την εμπειρία και τα μηνύματα που μας δίδαξε θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας».
Το θέατρο είναι ένα μέσο για να γνωρίσουμε καλύτερα την πραγματικότητα που μας περιβάλλει εξωτερικά, αλλά και εκείνη που κλείνουμε μέσα μας, εσωτερικά. Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης, εμπνευστής του Θεάτρου Φόρουμ , Αουγκούστο Μποάλ αναφέρει στον χαιρετισμό του για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το 2009: «Όταν κοιτάζουμε πέρα από τα προσχήματα, βλέπουμε καταπιεστές και καταπιεσμένους σε όλες τις κοινωνίες, τις εθνότητες, τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες· βλέπουμε έναν άδικο και σκληρό κόσμο. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν άλλο κόσμο, επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Αλλά εξαρτάται από εμάς να κτίσουμε αυτόν τον άλλο κόσμο με τα χέρια μας παίζοντας στη σκηνή και στην προσωπική ζωή μας».
Η παράσταση «#Support_Hara» είχε ως στόχο να αναζητηθεί συλλογικά και να οικοδομηθεί από τα ίδια τα παιδιά, ένας σχολικός πολιτισμός χωρίς έμφυλη βία. Η θεατρική ομάδα του «Μικρού Βορρά», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Τάσου Ράντζου, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην εκπαίδευση, άγγιξε με τρυφερότητα, επαγγελματισμό και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη συμμετοχική διαδικασία του Θεάτρου – Forum. Μέσα από τη γλώσσα του συμμετοχικού θεάτρου, τα παιδιά κλήθηκαν να γίνουν από απλοί θεατές ενεργοί πρωταγωνιστές, που έδρασαν, παρενέβησαν και τελικά μπόρεσαν να ανατρέψουν την αρνητική ροή της ιστορίας.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές Γιώργος Αντωνόπουλος, Βασιλική Αργυροπούλου, Μανώλης Γεωργάκας, Λεωνίδας Κατσικαρίδης, Θένια Κωνσταντινίδου, Βασίλης Μαθάς, Αλέξης Μάντζιος, Γιώτα Μυτακίδου, Λία Σταυρίδου, Αθηνά Φουστέρη και Μαρία Φωτίου.