Στον αστερισμό του Ιάκωβου Καμπανέλλη – μία ξεχωριστή μουσικοθεατρική εκδήλωση
Μάι 27 2023

Μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή   28 Απριλίου 2023 στις 19.30 στο κατάμεστο Θέατρο «Θεοπίστη Οσλιανίτου» του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης από το Δίκτυο Σχολείων «Αστερισμός των Μουσών», στο οποίο έχει τη χαρά να συμμετέχει το Σχολείο μας με τον Όμιλο Χορωδίας, την Ορχήστρα και τη Θεατρική Ομάδα του. Το Δίκτυο ξεκίνησε άτυπα την περασμένη χρονιά με τη συνεργασία μουσικών σχημάτων τριών σχολείων, του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης, του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και τη φετινή χρονιά, ως επίσημο πλέον τοπικό δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διευρύνθηκε με τη συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου, του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, του 3ου Γυμνασίου Συκεών και του 1ου Λυκείου Θέρμης.

Λόγω της ανακήρυξης του 2022 ως «Έτους Ιακώβου Καμπανέλλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα, το φετινό θέμα του Δικτύου σχολείων αποφασίστηκε να είναι ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μάλιστα, τα συνεργαζόμενα καλλιτεχνικά σχήματα φέτος συμπεριέλαβαν και θεατρικές ομάδες εκτός από τα μουσικά σύνολα, καθώς ο δημιουργός είναι περισσότερο γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας.

Την εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Δ.Δ.Ε. καθώς και του καλλιτεχνικού και του ακαδημαϊκού χώρου,  χαιρέτησαν ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τσεγγελίδης, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αντώνιος Κωνσταντινίδης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου ενώ την εκδήλωση προλόγισε η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, φιλόλογος, μιλώντας για το έργο και την προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 

Η μουσικοθεατρική παράσταση αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολύμηνης συνεργασίας μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του Δικτύου που είχε ως στόχο να παράσχει περισσότερα καλλιτεχνικά ερεθίσματα, να ενισχύσει τις κοινωνικές και μουσικές δεξιότητες και να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για την ενασχόληση των μαθητών με τις τέχνες, και ειδικότερα με τη μουσική και το θέατρο. Επίσης έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικότητας, ελεύθερης έκφρασης και ευγενούς άμιλλας.

Σημαντική ήταν η συμβολή των αποφοίτων μας,  μελών,  από τα μαθητικά τους χρόνια, του Μουσικού Συνόλου του Σχολείου μας, οι οποίοι ενίσχυσαν το φωνητικό και το ορχηστρικό σύνολο και ανέλαβαν το δρώμενο (πρόζα) στο κοινό τραγούδι που ερμήνευσαν όλοι μαζί οι συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα προετοίμασαν το τραγούδι Φίλοι κι αδέρφια (στίχοι του Ι. Καμπανέλλη και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου), κλείνοντας με αυτό την τόσο πετυχημένη και συγκινητική αυτή εκδήλωση και απολαμβάνοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Συντονιστής του Δικτύου Σχολείων Αντώνης Κωνσταντινίδης, κάλεσε στη σκηνή όλους τους συμμετέχοντες καθηγητές και ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν και όσους συνέβαλαν παντοιοτρόπως στην επιτυχή διεξαγωγή της, Διευθυντές καθηγητές, μαθητές, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, εκπροσώπους φορέων και χορηγούς.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της εκδήλωσης και να πάρετε μία γεύση της καλλιτεχνικής ποιότητάς  της στα παρακάτω αποσπάσματα βίντεο και στις φωτογραφίες.

Υπεύθυνη για τη διδασκαλία και διεύθυνση του Μουσικού Συνόλου (Ομίλου Χορωδίας και Ορχήστρας) Γυμνασίου-Λυκείου και αποφοίτων ήταν η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη ενώ συντονιστικό ρόλο για το ορχηστρικό σύνολο είχε ο καθηγητής Χημείας Βασίλειος Μυλωνάς.

Υπεύθυνες για τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη διδασκαλία του θεατρικού δρώμενου ήταν οι φιλόλογοι καθηγήτριες Ιφιγένεια Αναγνώστου και Σοφία Χαριτίδου.

Ευχόμαστε να συνεχιστεί και του χρόνου αυτή η γόνιμη καλλιτεχνική συνεργασία και να αποδώσει τους ίδιους και ακόμη περισσότερους καρπούς!