«Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) και ψυχοσωματική υγεία των εφήβων» – Εκδήλωση του Αρσακείου Γυμνασίου
Μάι 29 2023

Την Πέμπτη 25 Μαΐου οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων εκδήλωση με θέμα «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) και ψυχοσωματική υγεία των εφήβων».

Η εκδήλωση, είχε ως στόχο να προβληματίσει τους μαθητές αναφορικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τον χρόνο που οι ίδιοι αφιερώνουν καθημερινά, τα πρότυπα που αναπαράγονται μέσα από αυτά καθώς και την παράλληλη πραγματικότητα η οποία προβάλλεται καθημερινά στις οθόνες τους. Οι σημερινοί έφηβοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μία εποχή στην οποία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν για τα παιδιά το δημοφιλέστερο μέσο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν και ένα πολύ ισχυρό εργαλείο διαμόρφωσης προτύπων εμφάνισης, διατροφής, συμπεριφοράς και, πολλές φορές, επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης τα παιδιά παρακολούθησαν την ελβετική ταινία «Girl Gang» η οποία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Kinder Docs 2022.

Λίγα λόγια για την ταινία: Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή της Leonie, μιας ινφλουένσερ από το Βερολίνο, από την ηλικία των δεκατεσσάρων έως την ηλικία των δεκαεπτά ετών, με κοινό που μετράει έως και σήμερα πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι γονείς της, διαβλέποντας τις οικονομικές προοπτικές, αναλαμβάνουν και ρόλο μάνατζερ, επιθυμώντας το παιδί τους να έχει καλύτερη ζωή από τη δική τους. Όμως η πίεση είναι τεράστια για τη Leonie, και εκείνοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: να την προστατεύσουν από τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως θα έκανε ένας καλός γονιός ή να την ωθήσουν να εργαστεί, όπως θα έκανε ένας καλός μάνατζερ;

Στη συνέχεια, τα παιδιά, παρακολούθησαν τα αποτελέσματα σχετικής δημοσκόπησης, η οποία έλαβε χώρα στο Σχολείο μας στη διάρκεια του Β΄ τετραμήνου και στην οποία οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούν την καθημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον βαθμό στον οποίο αυτή έχει επηρεάσει τις συνήθειες τους, τον τρόπο που επικοινωνούν και προσαρμόζουν την εμφάνιση τους. Οι ερωτήσεις της δημοσκόπησης προτάθηκαν από το τμήμα Γ΄2. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε από τις μαθήτριες Ηλέκτρα Λεβέντη, Έλενα Μαντέλα, Κωνσταντίνα Οικονόμου και από τον μαθητή Νικόλα Λάγιο.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνομιλήσουν με την ψυχολόγο των Σχολείων Αλεξάνδρα Παπαλαζάρου και με την κυρία Στέλλα Κάσδαγλη. Η κυρία Κάσδαγλη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top, ενός φορέα ο οποίος ασχολείται με την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πληθώρα εκδηλώσεων, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της ασχολείται με θέματα όπως η ισότητα των δύο φύλων, η διατροφή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την εφηβεία και τη σχέση των παιδιών με το σχολείο, τους γονείς και την κοινωνία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της καθηγήτριας Πληροφορικής Βασιλικής Αργυροπούλου.