Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 20.00, η ραδιοφωνική ομάδα της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας παρουσίασε στο διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio την εκπομπή «Ζωντανές μνήμες».
Η προετοιμασία της εκπομπής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών με αφορμή το επετειακό έτος 2022 [100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922] και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής Αναστασίας Γκίνη. Συγκεκριμένα, η ραδιοφωνική ομάδα των μαθητών της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία μαρτυρία Έλληνα πρόσφυγα από την περιφέρεια Εγιδίρ της Πισιδίας. Το κείμενο ανήκει στο συλλογικό έργο ΕΞΟΔΟΣ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, και βρίσκεται σε τόμο που περιλαμβάνει μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Λίγα λόγια για το συγκεκριμένο έργο:
Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών υιοθέτησε τον όρο «Έξοδος» στο βιβλικό του νόημα και με τον ίδιο όρο τιτλοφόρησε τα κείμενα των μαρτυριών των Ελλήνων της Μικρασίας που αναφέρονται στο γεγονός του ξεριζωμού.
Λίγα χρόνια από τότε που έφυγε και ο τελευταίος Έλληνας από τη μικρασιατική γη, η Μέλπω Μερλιέ, με τη συμπαράσταση στην όλη της προσπάθεια του Δημήτρη Λουκόπουλου, άρχισε να στέλνει τους συνεργάτες του Κέντρου στα τέσσερα σημεία του ελλαδικού ορίζοντα, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, για να βρουν τους ξεριζωμένους και να ακούσουν από το στόμα τους τα ειδικά περιστατικά που έζησαν εκείνες τις ώρες. Οι συνεργάτες κατέγραφαν όσο γίνεται πιο πιστά τα όσα άκουγαν. Η εργασία αυτή κράτησε περισσότερο από 25 χρόνια. Έτσι, συγκεντρώθηκε τεράστιο υλικό που ταξινομήθηκε σε φακέλους και αποτέλεσε ειδικό τμήμα του Αρχείου του Κέντρου. Απ’ αυτό το υλικό προέρχονται, ύστερα από επιλογή, τα κείμενα-μαρτυρίες των πέντε, μέχρι στιγμής, τόμων.
Μπορείτε να ακούσετε το ραδιοφωνικό spot εδώ.
Η εκπομπή βρίσκεται αναρτημένη στο «Αρχείο Εκπομπών» του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu/el/archives/podcasts/8728 ), αλλά μπορείτε να την ακούσετε και να την απολαύσετε και στο παρακάτω αρχείο βίντεο.
Για τη ραδιοφωνική εκπομπή συνεργάστηκαν με προθυμία, κέφι και δημιουργική διάθεση οι μαθητές της Γ΄ τάξης: Κωνσταντίνος Βλαχάκης, Δημήτρης Βρόντος, Άνθιμος Δαύρης, Πέτρος Ζουλφάκος, Θεανώ Ιωάννου, Δάφνη Καλογήρου, Θωμάς Καλτσίκης, Ρωξάνη Κατσάνου, Αντώνης Κελεκτσόγου, Νικόλαος Κουλτούκης, Ιωάννης Μπαφατάκης, Βασίλης Μπόνε, Χριστιάνα Παπαδοπούλου, Βασιλική Φλώρου και Αλέξανδρος Φραγκίδης.