Δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην 8η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη δια ζώσης και διαδικτυακά από τις 15 έως 17 Δεκεμβρίου 2023.
Τα παιδιά ανέλαβαν τον ρόλο του διπλωμάτη, κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της χώρας τους και σεβόμενοι τους κανόνες της διπλωματίας. Υποδύθηκαν με επιτυχία ο καθένας έναν εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εκπροσώπησαν διάφορες εθνικότητες και εισηγήθηκαν στις επιτροπές τους προτάσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των συγκεκριμένων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Μετά από εργασίες δύο ημερών οι διπλωμάτες σε κάθε επιτροπή συνέταξαν ένα έγγραφο, όπως ακριβώς συμβαίνει στις επιτροπές του ΟΗΕ, το οποίο, αφού ψηφίστηκε, αποτελεί πλέον απόφαση της επιτροπής τους.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ΟΗΕ, να μάθουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία και τους κανόνες δημόσιας συζήτησης και διαπραγμάτευσης, να συμβάλλουν στη λήψη κοινών αποφάσεων με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβαστικές προτάσεις, και γενικά να ενδιαφέρονται για τα διεθνή δρώμενα και για τις ανάγκες των άλλων.
Το Σχολείο μας, είχε την χαρά να φιλοξενήσει την Πρόεδρο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Κατερίνα Παπάζογλου, και την Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, Γεωργία Τσιμπάνη, της Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ, οι οποίες ενημέρωσαν και συζήτησαν με τους μαθητές σχετικά με τρόπο διεξαγωγής της προσομοίωσης των επιτροπών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι δεκαεπτά μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας που έλαβαν μέρος στις επιμέρους Επιτροπές ήταν οι εξής:
Στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Θάνος Γιαντσίδης για την Πορτογαλία, «Το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»
- Αλέξανδρος Μακρής για τη Νότια Αφρική, «Το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»
- Αλέξανδρος Ποτολιός για τη Νορβηγία, «Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης»
- Κάνδια Γαβαλά για την Ουκρανία, «Το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»
- Λεωνίδας Αποστολάκης για τη Ρουμανία, «Το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»
- Παναγιώτης Γκιουλέκας για την Ουγγαρία, «Το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»
- Χρόνης Παναγιωτίδης για την Ολλανδία, «Το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»
Στην Επιτροπή για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων σε βάρος των γυναικών
- Ανολί Σεραφίνι για την Τουρκία, «Το δικαίωμα των κοριτσιών και γυναικών στην εκπαίδευση»
- Δέσποινα Μπάτσιου για την Πορτογαλία, « Η εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών στα ζητήματα που αφορούν τον γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις»
- Θέλμα Μυζήθρα για τις Φιλιππίνες, «Συμμετοχή των Γυναικών στην Πολιτική και Δημόσια Ζωή»
- Σμαράγδα Μισαηλίδου για την Σουηδία, «Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»
Στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- Αναστάσιος Κυριακίδης για την Ρουμανία, «Το δικαίωμα του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον»
- Βασιλική Παντελίδου για την Κύπρο, «Το δικαίωμα στην ελευθερία από όλες τις μορφές βίας»
- Ιωάννα Μακρή για την Ρωσική Ομοσπονδία, «Το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης της γνώμης του παιδιού»
- Πανδώρα Τσιρά για την Ουκρανία, «Το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης της γνώμης του παιδιού»
- Σταύρος Τσαπικίδης για την Πορτογαλία, «Το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης της γνώμης του παιδιού»
Στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
- Φίλιππος Τσιαμούλης για την Ουκρανία, «Ανεξάρτητη διαβίωση και ένταξη στην κοινωνία»
Στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδιο Συνεδριακό Κέντρο παρουσία μαθητών – διπλωματών, εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων της πόλης, του κοινοβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου, διακρίθηκαν δύο μαθητές μας. Ο Λεωνίδας Αποστολάκης μαθητής της Β΄ τάξης, έλαβε εύφημον μνεία και η Δέσποινα Μπάτσιου, μαθήτρια της Γ’ τάξης έλαβε επίσης εύφημον μνεία. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας και ευχόμαστε να συνεχίσουν με το ίδιο σθένος να υποστηρίζουν με επιχειρήματα την άποψή τους, προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Την προετοιμασία και την καθοδήγηση της ομάδας των μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου ανέλαβαν οι: Μαρία Φωτίου, φιλόλογος και Στέλλα Σαρμή, οικονομολόγος.
Εντυπώσεις μαθητών
Η συμμετοχή μου στη διοργάνωση Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.Έκανα γνωριμίες με πολλά παιδιά και όλο το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων συνεργάστηκα και μοιράστηκα γνώμες και ιδέες με άλλα άτομα. Πέρασα υπέροχα και εύχομαι να συμμετάσχω και του χρόνου.
Αθανάσιος – Αλέξιος Γιαντζίδης
Εμπειρογνώμονας Πορτογαλίας 2023
Φέτος ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχα σε αυτό το συνέδριο και πιστεύω ότι ήταν αρκετά διαφορετική εμπειρία. Ένιωθα πιο σίγουρη για τον εαυτό μου οπότε είχα το θάρρος να μιλάω περισσότερο και κάπως έτσι το συνέδριο έγινε αυτόματα πιο ενδιαφέρον. Το να βλέπεις το ενδιαφέρον με το οποίο ο κάθε εμπειρογνώμονας μιλούσε για τη χώρα και το δικαίωμα που εκπροσωπούσε σε ωθούσε να συμμετέχεις ακόμα περισσότερο, αλλά και να θέλεις με τις προτάσεις σου να βοηθήσεις τον κόσμο. Ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις και τέλος είχαμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μακάρι μια μέρα αυτά που συναποφασίσαμε σε αυτή την προσομοίωση να γίνουν πραγματικότητα -ποτέ δεν ξέρεις! Ελπίζω του χρόνου να περάσουμε ακόμα καλύτερα και είμαι πραγματικά ευγνώμων για την εμπειρία που είχα, τις γνώσεις που έλαβα και τα άτομα που γνώρισα και συνεργάστηκα.
Μπάτσιου Δέσποινα
Εμπειρογνώμονας Πορτογαλίας 2023
Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη, ένα συνέδριο το οποίο για 2η συνεχόμενη χρονιά μας εφοδίασε με νέες εμπειρίες, αναμνήσεις και γνωριμίες. Φορέσαμε κοστούμια και αντιληφθήκαμε τον ρόλο που καλούμασταν να υποδυθούμε ξεκινώντας για ακόμα μια φορά την προετοιμασία μας ως εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε., περιβαλλόμενοι από ανθρώπους πρόθυμους να μας βοηθήσουν ώστε να μπορέσουμε να βιώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία προσομοίωσης των επιτροπών. Κληθήκαμε να παράξουμε, να συζητήσουμε και να απαντήσουμε, έχοντας ως απότοκο ένα πολύτιμο υλικό μέσα από μια διαδικασία επίσημη και ταυτοχρόνως ευχάριστη. Προσωπικά, μαγεύτηκα και απόλαυσα ξανά τις τρεις αυτές ημέρες του συνεδρίου, μπόρεσα να πλησιάσω περισσότερο και να κατανοήσω πληρέστερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας παράλληλα μοναδικές γνωριμίες. Δηλώνω κατάπληκτος που αντίκρυσα και φέτος μαθητές οι οποίοι ταξίδεψαν από σχολεία όλης της Ελλάδας να επιτελούν ένα τόσο σπουδαίο έργο.
Αλέξανδρος Ποτολιός
Εμπειρογνώμονας Νορβηγίας 2023
Το ΜΡΔ είναι ένα ιδιαίτερο συνέδριο και χαίρομαι που συμμετείχα και φέτος. Μέσα στο πλαίσιό του, μου δόθηκε η ευκαιρία να εμβαθύνω σε τομείς που δεν είχα σκεφτεί, όπως στον τρόπο που παίρνονται σημαντικές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής όλων των ανθρώπων, αλλά κυρίως εκτίμησα τον ρόλο των διπλωματών. Μπαίνοντας στην θέση τους, έπρεπε να αντιμετωπίσω προβλήματα όπως τους περιορισμούς που θέτονταν από την νομοθεσία της χώρας μου, καθώς και τις διαφορές με άλλες χώρες που δεν εξέφραζαν τους πολίτες και τα συμφέροντά μου. Όλοι κληθήκαμε να συνεργαστούμε με 30 άτομα που εκπροσωπούσαν διαφορετικές νοοτροπίες, και μετά από δύο γεμάτες μέρες καταλήξαμε σε ένα κείμενο το οποίο υποστηρίζαμε όλοι ομόφωνα, αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Όμως η διαδικασία αυτή εκτός από το πρακτικό κομμάτι εμπεριείχε και αρκετή διασκέδαση, γιατί γνωρίσαμε άτομα στην ηλικία μας με παρόμοια ενδιαφέροντα από όλη την Ελλάδα. Πιστεύω πως όποιος έχει περιέργεια να ανακαλύψει το συνέδριο, αξίζει να συμμετάσχει του χρόνου.
Αναστασία Ολυμπία Σεραφίνι
Εμπειρογνώμονας Τουρκίας 2023