40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μαΐ 8 2021

Ενημέρωση μαθητών από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DIRECT 

Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το 2021 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Φέτος, εκτός από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με αφορμή αυτή την επέτειο, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Γ1 του Σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από την επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Χρυσάνθη Αντωνίου, για τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη, καθώς για τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα μας από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στην αρχή της ενημέρωσης, οι μαθητές παρακολούθησαν την ιστορική εξέλιξη της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο και τη σημασία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και στοιχεία για την ένταξη της Ελλάδας σε αυτήν.

Στο κύριο μέρος της ενημέρωσης, οι μαθητές γνώρισαν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν ως ευρωπαίοι πολίτες. Συγκεκριμένα, αντιλήφθηκαν πως έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και πως μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν, να σπουδάσουν ακόμα και να συνταξιοδοτηθούν σε όποια χώρα-μέλος επιθυμούν! Οι συμμετέχοντες μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους για τις σπουδές σε χώρες της Ε.Ε. και, έπειτα από τις απαντήσεις της κ. Αντωνίου, απέκτησαν σαφέστερη εικόνα. 

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που πραγματοποιηθήκαν στη χώρα μας χάρη στην χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως: η ανάπλαση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, έργα ΟΣΕ, αντιπλημμυρικά έργα, μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.ά.

Οι μαθητές, μέσα από την παρακολούθηση της παραπάνω ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Στέλλας Σαρμή, συνειδητοποίησαν τη σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς και το γεγονός πως έχουν μία δεύτερη ταυτότητα, την ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη.