Game changers στα φλέγοντα ζητήματα της υφηλίου
Νοέ 15 2022

Η αποστολή του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο 8ο Hybrid ATSMUN της Πάτρας

Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό το Σχολείο μας συμμετείχε φέτος δια ζώσης στο 8ο διεθνές, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα υβριδικό, Μαθητικό Συνέδριο – Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (8th Hybrid ATSMUN), με τίτλο “Game changers” («Αυτοί που φέρνουν την αλλαγή») το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2022. Στο Συνέδριο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων, σε ρόλο διπλωματών, από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από την Ινδία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α.

Το Συνέδριο λειτούργησε ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζήτησαν αποκλειστικά και μόνο στα αγγλικά, την επίσημη γλώσσα του συνεδρίου, εκπροσωπώντας χώρες διαφορετικές από τη δική τους, όπως ακριβώς θα έπραττε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Συνακόλουθα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και να αποδεχτούν τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τού 8ου ATSMUN, οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου, διερεύνησαν την πολιτική της Ισπανίας, του Ισραήλ και του Ιράν πάνω σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους, και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων. Μεταξύ άλλων, τα φλέγοντα ζητήματα που συζητήθηκαν διεξοδικά στις επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης (GA committees) ήταν: η άνοδος αυτόνομων πολιτικών κινημάτων που ζητούν ανεξαρτησία μέσα στη δυτική Ευρώπη, η σημασία του κράτους δικαίου μέσα σε περιόδους αστάθειας, η προοπτική ενός γεωπολιτικού συνασπισμού κρατών της Ευρασίας με στόχο να αλλάξουν οι ισορροπίες δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή, το ζήτημα των Ουιγούρων στην Κίνα, η παγκόσμια πρόκληση της ηλικιακής διάκρισης, ο ρόλος των γυναικών ως “game changers” για την εξάλειψη των ανθρωπιστικών κρίσεων, η αναζήτηση νομικού πλαισίου για τη θεσμοθετημένη προστασία των ενεργειακών παροχών καθώς και η αποτελεσματικότητα νομικών πλαισίων για την καταπολέμηση του ανθρώπινου λαθρεμπορίου.

Πέρα από τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης, οι μαθητές επίσης διερεύνησαν την εμπορευματοποίηση των ψηφιακών δεδομένων και την εκμετάλλευσή τους ως μια νέα μορφή κεφαλαίου, τη βιωσιμότητα διοργανώσεων ευρείας κλίμακας ανά τον κόσμο, την αυξημένη ανάγκη για καθολική πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, καθαρό νερό και ενεργειακή επάρκεια, τα ψηφιακά επιχειρησιακά μοντέλα στη νέα ενεργειακή οικονομία, την επανένταξη της Κούβας στο αμερικανικό σύστημα, το ζήτημα των ακραίων καιρικών φαινομένων και τη ρύθμιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων και τέλος την εντεινόμενη κρίση στη Δυτική Αφρική και ιδιαίτερα στην περιοχή του Σαχέλ.

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας, που εκπροσώπησαν την Ισπανία, το Ισραήλ και το Ιράν ήταν οι: Βασιλική Αποστολίδου, Μιχάλης Βασιλάκης, Δημήτρης Βρόντος, Σωτηρία Γραμματά, Μυρτώ Δάκου, Άνθιμος Δαύρης, Δημήτρης Δημητρίου, Θωμάς Καλτσίκης, Αντώνης Κελεκτσόγλου, Δήμητρα Κολτσάκη, Χριστίνα Κυριαζοπούλου, Έλενα Μαντέλα, Χριστίνα Πατέλη, Πωλίνα Σουντουλίδου, Βάλια Τσιρά και Αλέξανδρος Φραγκίδης.

Την αντιπροσωπία των μαθητών προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αγγλικών  Βασιλική Κωσταρά, Αγλαΐα Σταυρίδου και ο καθηγητής Ευάγγελος Δήμος.