Συμμετοχή και εξαιρετική διάκριση του Αρσάκειου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στον 9οΔιαγωνισμό Θεατρικής-Εκφραστικής Ανάγνωσης στα γαλλικά
Μαΐ 15 2024

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, η Ιωάννα Κοροκυθάκη, μαθήτρια της Α΄ τάξης του Σχολείου μας, συμμετείχε στον 9οΔιαγωνισμό Θεατρικής-Εκφραστικής Ανάγνωσης στα γαλλικά με θέμα: «SurlestracesdArsène Lupin» («Στα ίχνη του Arsène Lupin») που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί.

Η αναγνωστική πράξη στη λογοτεχνία, εκτός από την αισθητική απόλαυση που προσφέρει, αναδεικνύει την επικοινωνιακή διάδραση του αναγνώστη με το κείμενο. Η μέθεξη με το σύμπαν του κειμένου προκαλεί τη συγκινησιακή διέγερση, ενεργοποιεί την ενσυναίσθηση και γίνεται μέσο αυτοσυνείδησης, αυτογνωσίας, ενδοσκόπησης, διαμόρφωσης προσωπικής βιοθεωρίας και αξιακού συστήματος.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας που έδωσαν ζωή με την ερμηνεία τους σε κείμενα του Maurice Leblanc που είναι γνωστός κυρίως ως ο δημιουργός του διάσημου λογοτεχνικού ήρωα Αρσέν Λουπέν, και μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τους και την αγάπη τους για τη γαλλική γλώσσα. Ο Αρσέν Λουπέν είναι ένας ευφυέστατος, δαιμονιώδης, ασύλληπτος «αριστοκράτης» λωποδύτης, με ιπποτικούς τρόπους και ευγενή αισθήματα. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο παριζιάνικο κοινό των αρχών του 20ου αιώνα που παρακολουθεί τα κατορθώματα του από τις εφημερίδες. Ηγείται μιας συμμορίας και συνεχώς μασκαρεύεται, γελοιοποιώντας πάντα τη γαλλική αστυνομία και τον επιθεωρητή Γκανιμάρ.

Η καταπληκτική Ιωάννα Κοροκυθάκη, μαθήτρια της Α΄ τάξης του  Σχολείου μας, μάγεψε τους κριτές και το κοινό διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο του Maurice Leblanc «Arsène LupinGentleman-Cambrioleur» κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην εκφραστική ανάγνωση.

Την βραβευμένη μαθήτρια καθοδήγησε και συνόδεψε η καθηγήτρια γαλλικών κ. Ιουλία Γάτσου.