Ψηφιακή ξενάγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας
Απρ 8 2022

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν διαδικτυακά ανά τάξη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

  • Α΄ τάξη: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
  • Β΄ τάξη: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου
  • Γ΄ τάξη: Τετάρτη 2 Μαρτίου

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας συλλέγει, διατηρεί και εκθέτει όλα τα στοιχεία της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων. Ακόμη ερευνά, μελετά και καταγράφει την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων Εβραίων και στη συνέχεια τη θέτει στην υπηρεσία της γνώσης, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Αξιοποιώντας έτσι τα διδάγματα από το Ολοκαύτωμα, προωθεί τον δημόσιο διάλογο και καλλιεργεί την διαπολιτισμική κατανόηση και τον σεβασμό ανάμεσα σε ανθρώπους όλων των θρησκειών, φυλών, πολιτισμών και εθνοτήτων. 

Στόχος της διαδικτυακής συμμετοχής των μαθητών μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν  να γνωρίσουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, να μάθουν μέσα από ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν για τη ζωή μας σήμερα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, μαθαίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τους Εβραίους της Ελλάδας, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης, με την πλοήγηση τους σε μέρη τόσο γνωστά στην καθημερινότητα των μαθητών μας.

Μέσα από το ταξίδι αυτό στο χρόνο που παρουσιάστηκε σε τρεις χρονικές ζώνες: σε γεγονότα πριν το Ολοκαύτωμα, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το Ολοκαύτωμα (με καταθέσεις ζωής Ελλήνων Εβραίων που επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κρύφτηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής ή που εντάχθηκαν στο αντιστασιακό κίνημα), οι μαθητές μας με ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση έθεσαν ερωτήματα  αλλά και σχολίασαν εύστοχα γεγονότα στην κ. Οριέττα Τρέβεζα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος. Οι θεματικές ενότητες που προσεγγίστηκαν, συμπλήρωσαν υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών αλλά και λειτούργησαν ως αφόρμηση για την περαιτέρω μελέτη του Ολοκαυτώματος.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων Ξένων Γλωσσών με υπεύθυνες τις  καθηγήτριες Χρυσάνθη Αλεξάνδρου και Γιώτα Γάτση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας μπορείτε να επισκεφτείτε τον παρακάτω ιστότοπο: https://www.jewishmuseum.gr/