Αναδεικνύοντας την αξία της πολυγλωσσίας στο Σχολείο μας – Ευρωπαϊκή Ημέρα γλωσσών 2022
Οκτ 21 2022

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη υποστηρίζοντας μια σειρά από δράσεις σε σχολεία όλης της ηπείρου. Δίνει, επίσης, την ευκαιρία μιας γόνιμης διάδρασης εμπλουτίζοντας με εργαλεία και μέσα προς αξιοποίηση  την πλούσια ιστοσελίδα της Ημέρας,[1] στην οποία  μαθητές/τριες όλου του κόσμου έχουν την δυνατότητα να πλοηγηθούν.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου μια σειρά από πολυγλωσσικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες βασίστηκαν σε στρατηγικές που προβάλλουν την ποικιλία των γλωσσών και αναδεικνύουν τη γόνιμη συνύπαρξή τους.

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Α΄, Β΄ και Γ΄ γυμνασίου ή Α΄ και Β΄ λυκείου εργάστηκαν ομαδοσυνεργαστικά, καλλιεργώντας διαπολιτισμικές και πολυγλωσσικές δεξιότητες. Οι μαθητές εντός και εκτός τάξης με σύμμαχο τον όμορφο καιρό, στην ώρα των Αγγλικών, των Γαλλικών και των Γερμανικών, είχαν την χαρά να εξοικειωθούν με τον πλούτο των περισσότερο και λιγότερο διαδεδομένων γλωσσών που τους περιβάλλουν και συνθέτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Ξεκινώντας τις εργασίες τους με τη συμπλήρωση ενός φυλλαδίου που τους έδωσε την  ευκαιρία να αναστοχαστούν μέσα από καταιγισμό ιδεών για τις διάφορες γλώσσες και τους  πολιτισμούς, μπόρεσαν να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικούς στόχους, αλλά και να συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση και τη συσχέτιση των διαφόρων γλωσσών. Μέσα σε ένα  ευχάριστο συμπεριληπτικό κλίμα,  ανακάλυψαν  ποικίλες γραφές μαντεύοντας γλώσσες που μιλιούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου και ξεπερνούν τα σύνορα της Ευρώπης. Παράλληλα, αξιοποιώντας παιγνιώδη εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως γλωσσοδέτες στις γλώσσες που μαθαίνουν, επιτραπέζια, memory και παιχνίδια δαπέδου [2], ανακάλυψαν πώς οι γλώσσες -ανάλογα με τις οικογένειες γλωσσών στις οποίες ανήκουν- συνδέονται μεταξύ τους. Η παρατήρηση των ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των γλωσσών δημιούργησε ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία και αλληλεπίδραση.

Για άλλη μια χρονιά μέσα από τη γλωσσική τους αφύπνιση, είδαν στην πράξη και συζήτησαν για τα πολλαπλά οφέλη της πολυγλωσσίας -εξάλλου και οι ίδιοι οι μαθητές  του σχολείου μας είναι πολύγλωσσοι ή εν δυνάμει πολύγλωσσοι. Τιμώντας όλες τις γλώσσες της Ευρώπης αλλά και των υπόλοιπων ηπείρων, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ήρθαν σε επαφή, όπως κάθε χρόνο, με τη γλωσσική πολυμορφία η οποία δίνει το έναυσμα για την επίτευξη της ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης.

Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν και εμψυχώθηκαν από τις καθηγήτριες αγγλικής γλώσσας, Βίκη Κωσταρά, Άννα Οικονόμου, Τότα Οικονόμου, Λία Σταυρίδου, και τον καθηγητή Βαγγέλη Δήμο, τις καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου και Σοφία Καρασάββα και τις καθηγήτριες γερμανικής γλώσσας Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Θένια Κωνσταντινίδου και Χριστίνα Φόρστερ.

[1] Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πλοηγηθείτε στο https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/el-GR/Default.aspx.

[2]  Για το επιτραπέζιο δαπέδου με ερωτήσεις βλέπε www.dulala.fr