Γιατί και στο Γυμνάσιο παίζουμε! – Δράσεις της Α΄ Γυμνασίου για το δέσιμο της ομάδας και την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των παιδιών
Σεπ 17 2023

Δεύτερη μέρα Σχολείου και το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης   οργάνωσε μια σειρά από βιωματικές δράσεις γνωριμίας, στον προαύλιο χώρο του Σχολείου μας, για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου.

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, λοιπόν, μια ξεχωριστή έκπληξη περίμενε τους μαθητές οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τους συνοδούς καθηγητές στον εξωτερικό χώρο του γυμναστηρίου αφήνοντας πίσω για λίγο τις νέες αίθουσες τους. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο και κάτω από τη σκιά των δέντρων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα υπόλοιπα μέλη της νέας τους ομάδας, της τάξης τους, μέσα σε ένα παιγνιώδες και διασκεδαστικό κλίμα συμπερίληψης.

 Βρήκαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν με ενσυναίσθηση με τους συμμαθητές τους, να ανταλλάξουν απόψεις, να τραβήξουν την προσοχή, να τρέξουν, να γελάσουν, με άλλα λόγια να σπάσουν τον πάγο. Γιατί οι μαθητές μας όχι μόνο βρήκαν τους συμμαθητές «που έχουν φάει σαλιγκάρια» και «έχουν ζήσει αξέχαστες εμπειρίες», αλλά μέσα σε ένα παιγνιώδες κλίμα  έκαναν γκριμάτσες, ξετύλιξαν ελεύθερα τα ιδιαίτερα ταλέντα τους, βρήκαν κοινά, λειτούργησαν ομαδοσυνεργατικά και ανακάλυψαν τα ενδιαφέροντα του συμμαθητή και της συμμαθήτριας που πρώτη φορά μάθαιναν το όνομα.

H εκπαίδευση έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει ανθρώπους, να αλλάζει ζωές, να σώζει ολόκληρα κράτη. Σύμφωνα με τον παιδαγωγό Cohen τα παιδιά είναι ειδήμονες στο παιχνίδιτο παιχνίδι είναι η δουλειά τους. Η πίστη μας, λοιπόν, στη δύναμή του παιδαγωγικού αυτού εργαλείου δυνάμωσε, όταν είδαμε για άλλη μια φορά, με το πέρας των παιγνιδιών, φωτισμένα πρόσωπα παιδιών και αγκαλιασμένα παιδιά να επιστρέφουν όλα μαζί στις τάξεις.

Τις δράσεις παρακολουθούσε και η σχολική ψυχολόγος των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Παπαλαζάρου μαζί με το Διευθυντή του Σχολείου, Κωνσταντίνο Χρυσοβέργη που με ιδιαίτερο κέφι συνομίλησε με τους μαθητές.

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων ανέλαβαν η Γιώτα  Γάτση (καθηγήτρια Γαλλικών) η Στέλλα Σαρμή (καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας), η Λία Σταυρίδου (καθηγήτρια Αγγλικών), ο Βασίλης Μαθάς (καθηγητής Γυμναστικής), η Μαυρίδου Φωτεινή (καθηγήτρια Γυμναστικής) και η Γιώτα Ψωμιάδου (καθηγήτρια Θρησκευτικών).