Διαγωνισμός ορθογραφίας στα Γαλλικά “Dictée Lavalloise”: μία ακόμη συμμετοχή των Σχολείων μας σε γαλλόφωνη δράση!
Μαΐ 13 2022

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την ολοκλήρωση του μαθητικού διαγωνισμού ορθογραφίας στα Γαλλικά “Dictée Lavalloise”. O μαθητικός διαγωνισμός έλαβε χώρα διαδικτυακά την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και απευθυνόταν σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου.

Από τα Σχολεία μας συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, Κωνσταντίνος Χειροπέδης και Ανδρέας Ναζλίδης, και η μαθήτρια της  Α΄ Λυκείου, Χρυσάνθη Αναγνωστοπούλου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν επάξια στο υψηλό επίπεδο και στις δυσκολίες ενός  διαγωνισμού ορθογραφίας στη γαλλική γλώσσα και σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές και οι καθηγήτριές τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συνεργαζόμενους φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα Réjean Ducharme -κείμενο του οποίου επιλέχθηκε για τον φετινό διαγωνισμό- και το έργο του που εντάσσεται στη γαλλόφωνη λογοτεχνία του Québec.

Ο μαθητικός διαγωνισμός “Dictée Lavalloise” διοργανώνεται από το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου και αποτελεί ένα θεσμό που εδραιώθηκε από το 2003 μεταξύ της πόλης του Λαβάλ Γαλλίας και των αδελφοποιημένων πόλεων Québec του Καναδά, Garango της Μπουρκίνα-Φάσο, Suceava της Ρουμανίας και Lovetch της Βουλγαρίας. O Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως υπό την αιγίδα της ΠΕ Χαλκιδικής και με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, της επιτροπής αδελφοποίησης Λαβάλ-Ελλάς του Δήμου Λαβάλ Γαλλίας και του Συλλόγου καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας APLF-DU.

Οι μαθητές μας δήλωσαν ότι ήταν μια πρωτόγνωρη και διασκεδαστική εμπειρία μέσα από την οποία είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη γαλλική γλώσσα, να γνωρίσουν τον πλούτο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας μέσα από τη μελέτη ενός λογοτεχνικού κειμένου και να συμμετέχουν σε μια διακρατική και πολυπολιτισμική διοργάνωση.

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 παρέλαβαν από τους διευθυντές των Σχολείων μας, λαμβάνοντας τα θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή και τις επιδόσεις τους, τις βεβαιώσεις συμμετοχής και τα αναμνηστικά δώρα, που εστάλησαν από τους διοργανωτές.

Τους μαθητές καθοδήγησαν οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση και Σοφία Καρασάββα.

 

En ce qui me concerne, le concours “Dictée Lavalloise 2021” était une expérience inoubliable et exceptionnelle. Je n’avais pas participé à un tel concours auparavant, mais je pense que j’ai obtenu de l’expérience et j’ai amélioré la maîtrise de la langue française. Malgré les restrictions liées au Covid 19, cet événement était amusant et en même temps très intéressant.

Andreas Nazlidis, 3e classe du collège

 

Lorsqu’on m’a proposé de participer à ce concours, je me demandais s’il serait difficile ou si cela me plairait. En fin de compte, c’était plus facile que je ne le pensais et j’ai vraiment apprécié ma participation au concours. C’était une très belle expérience et amusante aussi !

Konstantinos Cheiropedis, 3e classe du collège

 

Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό ορθογραφίας Dictée Lavalloise ήταν σίγουρα μία πολύ όμορφη εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να εξασκηθώ στην γαλλική ορθογραφία και να εξοικειωθώ ακόμη περισσότερο με την γαλλική γλώσσα. Η διαδικασία ήταν αρκετά απλή με αποτέλεσμα να μην έχω καθόλου άγχος κατά τη διάρκειά της. Επίσης, η επιλογή ενός λογοτεχνικού έργου για την ορθογραφία είναι, κατά τη γνώμη μου, κάτι πολύ καλό, που ενθαρρύνει τα νέα παιδιά να διαβάζουν βιβλία και ταυτόχρονα, τα φέρνει πιο κοντά στη γαλλόφωνη λογοτεχνία με ένα πολύ ευχάριστο τρόπο.

Αναγνωστοπούλου Χρυσάνθη, Α’ Λυκείου.