Ανακαλύπτοντας την Ιστορία: επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων
Φεβ 15 2024

Την Τέταρτη 14/2/2024 οι μαθητές της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στο χωριό Γέφυρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. To ίδιο το Μουσείο αποτελεί ιστορικό κτήριο καθώς είναι η έπαυλη Μοδιάνο στην οποία στις 25 Οκτωβρίου 1912 διεξήχθησαν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον διοικητή της πόλης Χασάν Ταχσίν Πασά και του επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου για την άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου και παρατήρησαν τα διάφορα εκθέματά του, όπως ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, πίνακες, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες, διάφορα κειμήλια του στρατού κάθε χώρας που ενεπλάκη στους Βαλκανικούς Πολέμους, προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα (αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης). Συμπλήρωσαν, έτσι, τις ιστορικές τους γνώσεις και κατανόησαν με αποδοτικότερο τρόπο τα αποτελέσματα που είχαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι στη χώρα μας. Οι μικροί μας επισκέπτες έφυγαν ενθουσιασμένοι από το Μουσείο, γοητευμένοι από το κτήριο, τα εκθέματα και την αύρα που αυτά εξέπεμπαν.

 Το Μουσείο Βαλκανικών πολέμων αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο μνήμης και αναφοράς, προσφέροντας μια ευκαιρία για μάθηση, ανάπτυξη και αναζήτηση της αλήθειας πίσω από τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το παρελθόν και το παρόν της περιοχής μας.

Συνοδοί καθηγητές σε αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν οι καθηγήτριες Ιωάννα Κάλλη, Ελευθερία Κωνσταντινίδου, Ευανθία Τσιριγώτη και οι καθηγητές Μανώλης Γεωργάκας και Λεωνίδας Κατσικαρίδης.