Οι Απόκριες στο Νηπιαγωγείο
Μαρ 6 2020

Οι μαθητές του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης προσέγγισαν και επεξεργάστηκαν το γνωστικό αντικείμενο της Αποκριάς εκπαιδευτικά και κυρίως βιωματικά. Νήπια και προνήπια διδάχθηκαν την ιστορία της Αποκριάς και μέσω εκπαιδευτικών δράσεων μετέφεραν το μήνυμα της χαράς, της ζωής, της ελπίδας και της αισιοδοξίας που αντιπροσωπεύει.

Το χρονικό αυτό διάστημα εκπονήθηκε στο σχολείο μας το πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Αποκριά στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στον κόσμο όλο» κατά το οποίο τα παιδιά κατασκεύασαν αποκριάτικες μάσκες, γνώρισαν διάφορα αποκριάτικα έθιμα, έμαθαν τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς αλλά και παιχνίδια και εξασκήθηκαν σε φύλλα εργασίας. Αντιπροσωπευτικό δείγμα των εργασιών τους συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο με το πρόγραμμα έντυπο τεύχος, το οποίο τα παιδιά πήραν για να το μοιραστούν με τους γονείς τους στο σπίτι μαζί με την αποκριάτικη μάσκα του «Εξωγήινου» που φιλοτέχνησαν, εμπνευσμένη από την υποενότητα για το Διάστημα του φετινού ετησίου προγράμματος.

Εκτός από την Τσικνοπέμπτη, τα νήπια και τα προνήπια γιόρτασαν με ιδιαίτερο τρόπο και την Παρασκευή της τρίτης και τελευταίας εβδομάδας της καρναβαλικής περιόδου κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου. Παιδιά και νηπιαγωγοί, μασκαρεμένοι όλοι με αποκριάτικες στολές, γλέντησαν χορεύοντας και τραγουδώντας και διασκέδασαν πετώντας σερπαντίνες στον αέρα. Ακολουθώντας τα ελληνικά παραδοσιακά έθιμα απόλαυσαν το γνωστό σε όλους χορευτικό παιχνίδι, το περίφημο γαϊτανάκι. Οι μικροί χορευτές σε ζευγάρια στον κύκλο έπλεξαν τις κορδέλες γύρω από τον χαρακτηριστικό στύλο και μαζί τις χαρούμενες φωνές τους με τις νότες της μουσικής. Γέλια και χειροκροτήματα ακούγονταν από παντού.

Τα παιδιά αλλά και οι νηπιαγωγοί πέρασαν όμορφα την ξεχωριστή αυτή μέρα και ταυτόχρονα απέκτησαν μια ακόμη βιωματική εμπειρία, αντλούμενη από την πολιτιστική μας κληρονομιά αισθανόμενοι τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της περιόδου.